Protest na Savskom nasipu, građani izviždali urbanistu: „Nismo svi vaterpolisti“

Vesti 25. mar 202311:10 > 12:45 komentara

Na Savskom keju u Beogradu održan je još jedan protest građana zbog toga što su, kažu, zabrinuti zbog neprijavljenih radova na Savskom nasipu. Stanari okolnih blokova okupljali su se i prethodnih dana zbog kopanja koje sprovodi grad. Građani i struka i ranije su apelovali da se prestane sa bušenjem nasipa, jer on, naglašavaju, štiti Novi Beograd od poplava i nije ni zakonski dozvoljeno da se po njemu kopa.

Kako je javio reporter N1, protest je bio podeljen na dve lokacije – jedan u Bloku 70, a drugi u Bloku 45.

Na protest u Bloku 70 došao je i gradski urbanista Marko Stojčić, koji je najpre najavio da će pokušati da objasniti građanima, ali i opozicionim političarima koji su takođe bili na protestu, zašto se dešavaju ti radovi.

POVEZANE VESTI

Stojčić je pokazao dozvolu za radove koji se obavljaju, a koju je potom pocepao poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta.

Kada je urbanista došao da razgovara s građanima, poslanik Jovanović ga je upitao da li je dozvoljeno da se buši nasip uz reči da se „ne igra sa narodom i da nasip ostaje kako je i bio“.

„Očigledno da vas je neko loše informisao, ili niste dobro pratili, bušenje i rušenje nasipa nije bila ideja i nećemo da radimo“, rekao je urbanista.

Na to su građani uzvratili da je u pitanju demagogija, čuli su se povici „uaaa“ u „ne damo“.

Nije bilo većih incidenata.

Ekipa N1 snimila je i rupu duboku nekoliko metara, gde je počela ugradnja cevi kroz koje bi trebalo da idu instalacije.

Jedna od predstavnica stanara sa Novog Beograda rekla je za N1 da „tri dana brane nasipr“, i da je u pitanju „veliko ugrožavanje bezbednosti svih građana Novog Beograda, što je oko 300.000 ljudi“.

„Planirano je da se buši Savski nasip, što je protivzakonito, kako je rečeno ovde malopre – to se uči u osnovnoj školi, čemu služi nasip“, rekla je sagovornica N1.

Ona je izrazila bojazan da se Novom beogradu može desiti „novi Obrenovac“, ako se uruši nasip.

„Smatramo da je sve nelegalno i protivzakonito, i da ovde postoji sistem, ljudi koji ovo rade završili bi u zatvoru“, naglasila je učesnica protesta.

Okupljeni građani slažu se da je opasnost zbog bušenja nasipa realna, jer „tako kaže nauka“.

Jedan od okupljenih prokomentarisao je: „Ne želimo da nam se ugroze životi, nismo svi vaterpolisti“

Protestu je prisustvovalo nekoliko stotina građana.