Protest na Vračaru zbog rušenja vile iz 1930, najavljena blokada saobraćajnice

Vesti 14. nov 202112:01 > 14:14 56 komentara

U ulici Internacionalnih brigada kod broja 47 okupilo se nekoliko desetina Vračaraca koji protestuju nezadovoljni rušenjem vile iz 1930. godine.

Predsednik Društva za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca u Beogradu, Miloš Jovanović za N1 kaže da se juče dogodilo „nešto što je teško zamislivo“ – „pod okriljem mraka, u ranim jutarnjim časovima su investitori, bez ikakve dozvole, ušli i počeli da ruše vrednu vilu“.

Povezane vesti:

„Od Srbije prave Divlji zapad. Mi imamo tri vrlo jasna zahteva. Prvi je da se po hitnom postupku kazne počinioci ovog nedela, ovo je krivično delo što se dogodilo. Drugi je da ovde gradska vlast ne dozvoli ništa drugo, osim rekonstrukcije ovog objekta, uz očuvanje fasade koja još uvek stoji, jer sve drugo bi bilo nagrađivanje zločinaca i nagrađivanje kršenja zakona, što je nepojmljivo u bilo kakvoj državi koja se tako definiše“, poručuje on.

„Naš je zahtev, vrlo jasan, ne molimo više, zahtevamo, jer ovo ludilo neće stati, da se obustave sve te procedure, jer je arhitektonsko nasleđe stvar od javnog interesa, svaka vlast javni interes mora da brani, a ne privatni interes“, dodaje Jovanović koji je i predsednik Demokratske stranke Srbije.

Moguća blokada Južnog bulevara

Aleksandar Arsenijević iz „Društva za ulepšavanje Vračara“ kaže da rušenje mora da se zaustavi, ali i ne samo to već i da se vrati u prvobitno stanje.

„Postoje sredstva i način da se to uradi. Ovde imamo slučaj jednog kabadahije koji je, ne poštujući zakone i propise, bez dozvole pristupio rušenju zgrade koja je ušla u enciklopedije srpske i beogradske ahritekture 19. i 20. veka“, navodi.

On dodaje da opština Vračar nije dala dozvolu za rušenje i kaže da bi na tom mestu trebalo da se gradi petospratnica kojom bi se, kako kaže, narušila i ambijentalna sredina tog dela Neimara.

Arsenijević kaže da očekuje da opština Vračar i Grad Beograd preduzmu sva pravna sredstva protiv investitora, ponovivši da objekat ne sme da se sruši.

Najavljuje i radikalizaciju protesta i blokadu jedne od većih saobraćajnica, verovatno Južnog Bulevara.

„Pozivam Vračarce da se okupe u što većem broju kako bi se sprečilo uništavanje kulturno-istorijskih tekovina“, kazao je Aleksandar Arsenijević za N1.

Na protestu i princ Filip i princeza Danica

princeza danica i princ filip karađorđević n1
N1

Reporter N1 sa lica mesta javlja da su prisutne policija i komunalna milicija, kao i princ Filip Karađorđević i njegova supruga Danica.

„Rođena sam na Vračaru, bolno mi je da gledam konstantna rušenja i obnavljanja bez prekih potreba. Danas smo ovde zato što smo negde ogorčeni ovim dešavanjem. Povređeni smo, i smatramo da to nije način kako možemo da poboljšamo našu zajednicu i da utičemo ka jednom lepšem vaspitanju naše dece, da mogu da se suprostave ovakvom ponašanju“, kaže princeza Danica za N1.

Vila je sagrađena 1930. godine i nalazi se u Enciklopediji beogradske arhitekture.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare