Protest na Zvezdari zbog aktivnosti „Milenijum tima“ – „ko prisvaja trotoare?“

Vesti 11. dec 202212:59 komentara
N1

Stanovnici beogradske opštine Zvezdara danas su se okupili na uglu Batutove i Preševske ulice zbog, kako kažu, lošeg ophođenja prema građanima i učesnicima u saobraćaju investitora "Milenijum tima", koji je kupio Institut "Goša".

Oko sto učesnika protesta blokirali su Batutovu ulicu i nose transparente sa natpisima „Trotoari, pešački prelazi, ko vas prisvaja, ko precrtava i ukida“ i „Bespravno ste ugrozili bezbednost dece, đaka, pešaka“.

Među učesnicima protesta nalaze se roditelji čija deca idu u Osnovnu školu „Veljko Dugošević“, kao i predstavnici opozicionih stranaka koje su podržale ovaj protest.

Organizator okupljanja Igor Spasić izjavio je agenciji FoNet da je građanima zbog gradilišta dugo bio onemogućen bezbedan prolaz.

„Danima je bila ugrožena bezbednost dece koja idu u Osnovnu školu ‘Veljko Dugošević’, pošto je investitor bez dozvole za ovu fazu radova postavio metalnu gradilišnu ogradu na delu trotoara u Preševskoj, Batutovoj i u ulici Milana Rakića“.

Spasić je dodao da je investitor u međuvremenu pomerio tu ogradu, ali da to nije trajno rešenje problema.

„Ta metalna ograda je sada pomerena, posle naših izjava u medijima i na društvenim mrežama, ali to nije trajno rešenje problema i zbog toga mi imamo još nekoliko zahteva sa današnjeg okupljanja“, rekao je Spasić.

Zahtevamo da se poveća vidljivost prilikom izlaska kolima iz pravca Preševske ulice ka Batutovoj, da se pešački prelazi u ulici Milana Rakića i Preševska icrtaju ponovo i puste u rad, što sada nije slučaj. Takođe zahtevamo da se svi ulazi na gradilište gde se nekada nalazio Institut ‘Goša’ dodatno obezbede zbog pešaka“, rekao je Spasić.

Potpredsednica beogradskog odbora Stranke slobode i pravde Tijana Šerbula izjavila je FoNetu da je „Milenijum tim“ držao ograđen trotoar trinest dana.

„Strašna je činjenica da je firma ‘Milenijum tim’ držala ograđen trotoar trinaest dana i da su sve to vreme učenici i građani hodali prometnim ulicama.

Ipak, još strašnija je činjenica da je ova vlast reagovala da se skloni ograda tek pod velikim pritiskom javnosti. Da im je stalo do bezbednosti građana ta ograda bi bila pomerena posle par sati“, rekal je Šerbula.

Šerbula je ukazala i da je investitor dobio dozvolu za zauzeće trotoara

„Sve dok naš Beograd i našu Zvezdaru vodi Srpska napredna stranka, Beograđani neće biti bezbedni, a njihove potrebe niko neće saslušati.

Zato je važno da se u Beogradu što pre organizuju novi izbori kako bi se ova nesposobna vlast smenila“, istakla je Šerbula.

Kompanija „Milenijum tim“ je 2018. godine za 970.000 evra kupila Institut „Goša“, kako bi na tom mestu izgradili stambeno-poslovni objekat od oko 20.000 kvadratnih metara.

Na beogradskoj adresi nalazi se samo mali administrativni deo, koji će, kada za to dođe vreme, biti izmešten na lokacije na kojima se nalazi kompanija, navode iz „Milenijum tima“ i najavljuju da će gradnja stambeno-poslovnog kompleksa trajati 36 meseci.

Iz te kompanije saopšteno je i da Institut „Goša“ posluje na dve adrese – u Beogradu i u Smederevskoj Palanci.

Inicijativa Sačuvajmo zelenu Zvezdaru na svojim profilima, na društvenim mrežama, konstantno postavlja razne materijale kojima već duži vremenski period skreću pažnju javnosti u vezi problema sa ovim gradilištem.

Gradska opština Zvezdara je 8. decembra navela da su u saradnji sa nekoliko nadležnih službi reagovali po prijavama građana i rešili probleme vezane za ovaj slučaj.