Desetine traktora blokiralo bulevar ispred zgrade Pokrajinske vlade u Novom Sadu

Vesti 09. avg 202213:20 > 15:4121 komentara

Na desetine traktora oko 13.30h je blokiralo jednu traku Bulevara Mihajla Pupina, kod zgrade Pokrajinske vlade u centru Novog Sada, u okviru blokada koje poljoprivrednici nezadovoljni svojim položajem organizuju u više gradova u Srbiji.

Kako su kazali, uspeli su da se probiju do centra grada uprkos pokušajma policije da ih zaustave.

Pročitajte još

Đorđe Grujić, poljoprivrednik iz Srbobrana, rekao je da je skup bio prijavljen i da je neistina da policija nije znala za proteste.

„Ministru javite, Vučiću javite – ovde se vode pregovori, kod traktora, na ulici. Prvi zahtev da bi se traktori sklonili: cepanje svih prijava koje su danas napisane ratarima. Imamo ministra Vulina koji je kursadžija od dva meseca i misli da je naučio sve“, rekao je Grujić.

Dodao je da poljoprivrednici zahtevaju da se proglasi stanje elementarne nepogode.

„Mi postavljamo uslove, jer mi ovu državu hranimo“, poručio je Grujić.

Dodali su da se očekuje dolazak još traktorista.

Pre dolaska ovih traktora, do zgrade Pokrajinske vlade uspeo je da stigne samo jedan traktor. U pitanju je bio prvi traktor koji je stigao u Novi Sad, koji je blokirao dve trake bulevara, a drugi vozači su uspevali nekako da ga zaobiđu, prenosi 021.rs.

Na licu mesta je prisutna i policija.

U međuvremenu i drugi traktori su polako počeli da stižu u Novi Sad, pa su tako još dva na istom bulevaru, preko puta bioskopa „Arena Cineplex“, gde ih blokira policija.

N1/ilustracija
N1
N1
N1
N1

Inače, očekuje se dolazak drugih poljoprivrednika u Novi Sad.

Kako 021.rs saznaje, ratari iz Kisača su krenuli ka Novom Sadu, ali ih je policija prvo pratila, a potom blokirala. U ovoj grupi ima šezdesetak traktora i nekoliko autobusa.

Poljoprivrednik Đorđe Grujić rekao je ranije „da protesta neće biti“.

„Samo ćemo mirno da sednemo i da porazgovaramo ako izađe ministar, a ne da nam šalje policajce. Izađi ministre, izađi Aleksandre Vučiću, predsedniče države, dođite ovde i popričajte sa poljoprivrednicima ako vam je u interesu da poljoprivrednik u Srbiji ostane i da je hrani, Srbija koju vi kao uzdižete. Izađite, dođite ovde kod nas i problem će biti rešen u roku od 15 minuta“, rekao je Grujić.

novi sad protest poljoprivrednika
N1

Dodao je da su njihove kolege zaustavljene u saobraćaju, što je ponižavajuće, jer su, kako kaže, došli da mirnim putem traže odgovore.

„Odgovore u pismenoj formi apsolutno nismo dobili. Ostali su na Rimskim Šančevima iz pravca Temerina, Kaća, Budisave. Pristižu i ostali koliko mogu da se probiju. Tražimo mirnim putem odgovore i to je to, a oni očigledno sami izazivaju nemire i nerede“, zaključuje Grujić.

Razlog za protestnu vožnju i okupljanje poljoprivrednika su, kako se navodi u prijavi, „ponižavajuće i očajno stanje u agraru Republike Srbije i ćutanje institucija na takvo stanje“.

Njihovi zahtevi su da cena suncokreta ne bude niža od 700 evra po toni, te gorivo za jesenje radove po 170 dinara, na svim pumpama i to da se omogući najmanje tri točenja dnevno po kartici i dva u rezervoare radnih mašina.

Za prolećnu setvu traži se obavezan plavi dizel i oslobađanje akciza na gorivo.

Organizatori su najavili da će se učesnici protesta kretati isključivo po putevima i saobraćajnicama na kojima je dozvoljena vožnja traktorima i radnim mašinama i saopštili da će svako zaustavljanje i prekidanje protestne vožnje od strane MUP, nadležnih organa ili privatnog obezbeđenja smatrati blokadom i uskraćivanjem Ustavom zagarantovanih prava.

Komentari

Vaš komentar