Protest prosvetara u Beogradu: Stanje loše, tražimo iste zahteve godinama

Prosvetni radnici, koji su protestovali ulicama Beograda, poručili su da aktuelna obrazovna politika vodi Srbiju u propast. Obrazovanje je, kažu, svedeno na najniže grane, a prosvetari već godinama traže ispunjenje istih zahteva. Oni su ukazali da će pandemija i onlajn nastava ostaviti nesagledive posledice po obrazovanje u Srbiji, istakli da država odbacuje svoje učitelje i poručili da - profesori neće biti nadničari. Protest Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) počeo je u 12 sati ispred zgrade Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici u Beogradu, a završen je oko 14 časova ispred zgrade Vlade Srbije.

Učesnici protesta poručili su da traže da se broj učenika u odeljenjima smanji, da se uvedu platni razredi koje traže od 2015. godine, a traže i kvalitetno obrazovanje.

Pročitajte još:

Sindikalci su nakon protesta ispred ministarstva krenuli u protestnu šetnju do Vlade Srbije.

Sa skupa je poručeno da će sindikat 31. marta organizovati proteste širom Srbije.

Tokom protesta, deo Nemanjine i Ulice kneza Miloša bio je zatvoren za saobraćaj.

„Obrazovanje u Srbiji je svedeno na najniže grane, resorni ministar Branko Ružić se ne bavi svojim poslom, i za budućnost obrazovanja u Srbiji niko ne razmišlja. Nedopustivo je što su prosvetari na ulici i dalje, i što traže iste zahteve već godinama“, kazala je učiteljica Vesna Jerotijević.

Dodaje i da je pandemija pokazala u kolikom je lošem stanju prosveta.

„Da je situacija loša, najbolje se pokazalo za vreme pandemije, a posledice svega toga se osećaju i osećaće se“, kaže Jerotijević.

Janković: Da nas podrže i roditelji

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković rekla je da traže smanjenje broja učenika u odeljenju na maksimalno 24.

„Zbog tog zahteva treba da nas podrži javnost i roditelji, jer se taj zahtev direktno odnosi na očuvanje obrazovnog sistema i na njegov kvalitet“, rekla je ona.

Ona je kazala da Unija sindikata traži i povećanje zarada prosvetnih radnika za 12 odsto do kraja godine i isplatu po 20.000 dinara i navela da je to jedna trećina onoga što im država duguje.

Prema njenim rečima, treći zahtev je socijalni dijalog.

Janković je kazala i da je, prema podacima kojima raspolaže, danas više od 600 škola u Srbiji bilo u štrajku, od 809 škola u kojima Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije ima članstvo, navodeći da su u tim školama časovi trajali 30 minuta.

Janković je rekla i da će 21. marta ponovo biti organizovan štrajk u školama, a da će 31. marta biti protesti po celoj Srbiji – „opšta decentralizacija ovoga što smo danas videli“.

Branka Popović, predsednica sindikata USPRS u Elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla“ iz Beograda kaže da protestom pokazuju samo deo nezadovoljstva stanjem u kojem je prosveta danas.

„Izlazimo na protest da pokažemo bar deo svog nezadovoljstva i ogorčenosti zbog položaja u kome se nalazi naša profesija. Potplaćeni smo, potcenjeni, težina radnih obaveza sve je veća. Smanjene su nam naknade za prekonormni rad, a prisiljeni smo da besplatno obavljamo mnoge nove dužnosti“, ističe Popović.

Svetislav Ćalović, diplomirani inženjer elektrotehnike koji predaje stručne predmete u ovoj školi, istakao je da je ta škola u prethodne dve godine doživela pravu torturu.

Proglašavate nas za nadničare

„Naša škola poznata po uspehu i tradiciji pod strašnim je udarom nebrige ministarstva. Inženjeri elektrotehnike, programeri, matematičari, fizičari, ali sve češće i ostali kadar, postali su deficitaran kadar, jer ko da radi u školi za tako male plate i u tako teškim uslovima. Primorani smo da profesorima koji rade dodelimo prekonormni rad, čak i do 30 posto preko osnovnog fonda. Najnovija domišljatost vlade je da se smanje nadoknade za prekonormni rad u toku meseci kada su učenici na raspustu. Kolege su u januaru dobile i po 10.000 dinara manju platu sa sve famoznim povećanjem. Ovo je pažljivo osmišljeno i budžetom je smanjenje planirano. Pitam se, ko je došao na ideju da zavuče ruku u džep osiromašenom profesoru. Zar na nama štedite? Uzimate od siromašnih da date bogatim? Brojite nam časove i plaćate kao nadničare? Zar je to način da nam se odužite za vanredni napor i muku koju smo uložili i poklonili državi. Proglasićete nas za nadničare“ upitao je Ćalović.

Kada su se, dodaje, požalili nadležnima da ovo tera ljude iz škola, da škola gubi kvalitetne ljude, da su ljudi razočarani, umorni i da odlaze iz prosvete – nije ih, kaže, bilo briga.

„Lakonski su nam odgovorili: ‘Pa, upišite manje odeljenja’. Da li je to odgovor na sve? Upropaštavaš sa nadmenim mirom školu koja je institucija u ovoj zemlji? Da biste uštedeli minornu količinu novca, udarate na umornog, izmrcvarenog osiromašenog profesora koji radi prekovremeno? Otimate od crkavice. Ne biste to smeli, da je u vama ostalo bar zrno zdravog razuma ili časti. Mračna birokratija kroji nam sudbinu. Koliko se osećamo potcenjenim, zloupotrebljenim , prezrenim u trenutku kad osetimo količinu nebrige, bahatosti, površnosti koju demonstrira država nad nama. Osećate se silnim, moćnim? Pitam se, zašto ste nas izabrali da pokažete svoju bahatu moć, možda zato jer u prosveti rade uglavnom žene, pa se bahatite, potcenjujući moć žene. Možda zato jer odavno niste osetili koliko je nepredvidiv gnev nezadovoljnog malog čoveka u sistemu, sistemu koji ste obesmislili do krajnjih razmera“, poručio je u svom govoru, između ostalog, ovaj profesor elektrotehničke škole.

Štrajk u školama u Kragujevcu

Štrajk nije samo na ulici, već i u školama, pa su tako časovi danas, u znak upozorenja, skraćeni i u školama u Kragujevcu odakle izveštava reporter N1 Milan Nikić: