Protest protiv postavljanja spomenika „nevinim žrtvama 1944/45“ u Novom Sadu

Vesti 23. dec 202115:46 > 18:34 28 komentara
N1

U Novom Sadu je održan protest protiv postavljanja spornog spomenika "nevinim žrtvama 1944/1945".

Skup u organizaciji „Antifašističkog fronta 23. oktobar“, održan je nekoliko dana nakon što je grad Novi Sad, posle dva propala tendera, potpisao ugovor sa firmama koje bi trebalo da postave spomenik.

Na lokaciji koja je predviđena za sporni memorijal, aktivisti Antifašističkog fronta postavili su repliku Spomenika žrtvama racije i podsetili da se na javno dostupnom spisku nevinih žrtava kojma grad namerava da podigne spomenik, nalazi veliki broj osvedočenih ratnih zločinaca i saradnika okupatora. Podsetimo, inicijativu za podizanje Spomenika nevinim žrtvama „44/45“ 2016. je podneo Savez vojvođanskih Mađara, a predlog je većinom glasova usvojen u gradskoj skupštini 2018. godine.

N1

Okupljenima se, ispred Antifašističkog fronta 23. oktobar obratio radijski voditelj i aktivista Daško Milinović koji je poručio da se na javno dostupnoj listi nevinih žrtava kojima grad podiže spomenik nalazi veliki broj osvedočenih ratnih zločinaca i saradnika okupatora, te da gradske vlasti, podižući taj spomenik, pokušavaju da udovolje svojim poslovnim partnerima, pre svega mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, koji se, kako je rekao Milinović, istorijskim revizionizmom bavi iz ideoloških pobuda.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare