Izbori i(li) ulica: Kako će najava izlaska na birališta uticati na proteste protiv nasilja?

Vesti 30. sep 202311:07 67 komentara
N1/Nikola Kojić

Protesti protiv nasilja će biti nastavljeni, a videćemo kako će se dalje odvijati stvari s obzirom na to da će predstojeći izbori, apsolutno sam siguran, biti nešto što dosad nismo videli kad je u pitanju nasilje. Ekipa Aleksandra Vučića je u potpunom rasulu i mnogi već razmišljaju kako da napuste brod koji tone, kaže u izjavi za N1 narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta.

Lider Ekološkog ustanka ocenjuje da Aleksandar Vučić „uvodi lokalne samouprave u vanredno stanje samo zbog svog rejtinga koji je pao“, dodajući da je dobio informaciju da gradonačelnik Šapca, na primer, uopšte nije obavešten da treba da podnese ostavku.

Povezane vesti:

„To pokazuje da Vučić više ne drži stvari pod kontrolom. Imaćemo nekontrolisanu situaciju punu nasilja do kraja izbora jer ovo je mnogima iz Srpske napredne stranke i njihovim pajtosima, vlasnicima svega i svačega pitanje slobode. Kad izgube izbore imaće priliku da se uvere kako izgleda funkcionisanje i sprovođenje zakona, što znači da će mnogi morati da idu na sud za svu pljačku, otimačinu, za sva gaženja ljudskih prava, za sva krivična dela koja su počinili“, smatra Jovanović.

Sagovornik N1 strahuje da će se u mnogo većem broju ponoviti scene poput one sa Šabačkog mosta, kada su „batinaši“ sa motkama i bagerom u novembru 2021. napali građane koji su protestovali protiv Rio Tinta i izmena Zakona o referendumu.

Opšta mobilizacija opozicije i građana za kontrolu izbora

„Nastavljamo dalje sa protestima u istom tempu, kao i sa opštom mobilizacijom kada je reč o kontroli izbora. Pozivamo sve stranke koje će učestvovati na izborima, uključujući i desničare, da zajedno radimo na tome da evidentiramo sve one koje već imamo kao kontrolore i da zajedno pozovemo ljude da nam se pridruže u čuvanju glasačkih kutija“, ističe Jovanović.

N1/Nikola Kojić

Podestimo, Aleksandar Jovanović Ćuta je prvi političar koji se obratio okupljenima na protestu „Srbija protiv nasilja“, a dok je on govorio na bini su stajali predstavnici drugih opozicionih stranaka, među kojima su bili Miroslav Aleksić, Zoran Lutovac, Srđan Milivojević, Nebojša Zelenović, Pavle Grbović, Miodrag Gavrilović i drugi.

Ćuta je tom prilikom najavio da će u narednim nedeljama opozicioni karavan krenuti po Srbiji i pridružiti se lokalnim zajednicama u njihovoj borbi.

Protesti petkom u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu

Narodni poslanik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović napominje da je dogovoreno da protesti budu svake sedmice u Beogradu i u još po jednom gradu. Kako kaže, ovog petka će to biti Niš, sledećeg Novi Sad, a zatim na red dolazi Kragujevac.

„Građani mesecima protestuju tražeći ispunjenje zahteva protesta ‘Srbija protiv nasilja‘, koje vlast očigledno nema nameru da prihvati. Izbore smo tražili da bismo ispunili te zahteve, ali i zbog ogromnog rasta cena i drugih velikih problema s kojima se Srbija suočava. Protesti se nastavlju u istoj formi i oni su jedan od načina da izvršimo pritisak na vlast po pitanju poboljšanja izbornih uslova, kao i da se izborimo sa kriminalnom vlašću koja je uzurpirala sve poluge moći u našoj zemlji“, poručuje Lazović, koji će se zajedno sa Nebojšom Zelenovićem obratiti građanima na protestu u subotu.

Ističe da zahtevi protesta ostaju nepromenjeni, dodajući da će opozicione partije istrajati na zahtevima za fer i poštene izbore, na čemu, kako kaže, rade zajedno sa Matjažom Nemecom i drugim evroparlamentarcima koji su u međupartijskom dijalogu.

Pogledajte govor Aleksandra Jovanovića Ćute na 21. protestu „Srbija protiv nasilja“: