Protest u Bloku 8 zbog gradnje, poručuju – Vesiću ne verujemo ni kako se zove

Vesti 15. jan 202212:58 18 komentara
FoNet

Više desetina građana okupilo se u Bloku 8, u znak protesta protiv gradnje stambeno-poslovnog objekta od 47.000 kvadrata u njihovom kraju.

Nezadovoljni stanari protestuju zato što izgradnja nove zgrade preti da ugrozi dostupnost prirodnom svetlu, a samim tim i kvalitet života stanara obližnjih zgrada, kao i pristup parkingu, a kako je navedeno u saopštenju novobeogradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP), izgradnja zgrada od 10 i više spratova predstavljala bi “novi urbanistički zločin”, piše „Nova.rs“.

Povezane vesti:

Protest je omasovljen, a sve više ljudi se okuplja da iskaže svoje nezadovoljstvo zbog pomenute gradnje.

Među prisutnima na protestu su, osim stanara Bloka 8, i stanari okolnih kvartova koji su se okupili kako bi podržali komšije u borbi.

Jedan od upravnika zgrada izrazio je nezadovoljstvo trenutnim stanjem.

“Vesićeva izjava da su dezinformacije da će se bilo šta graditi u Bloku 8 na Novom Beogradu, te da je taj plan zaustavljen još pre nekoliko meseci je bensedin za stanare.. To kaže sada a šta će biti posle 3. aprila? Kad nam da napismeno da ovde ništa neće da se gradi, tad ću da mu verujem, ovako mu ne verujem ni da se zove Goran Vesić”, rekao je upravnik zgrade.

Svoje sugrađane podržali su i arhitektka Dragoljub Bakić, lider pokreta Ne davimo Beograd, Dobrica Veselinović, kao i Savo Manojlović, koji je u izjavi za portal Nova.rs dao podršku današnjim protestima.

“Došao sam da podržim drugare iz mog kraja. Sve uspešne odbrane liče jedna na drugu a mene ova podseća na odbranu parka na Banovom brdu I zato se nadam da će biti uspešna”, rekao je Manojlović.

“Bio je u planu kompleks od 47.000 kvadrata. Da bi taj kompleks postojao, postoji i žrtva koju treba da platimo. Prva žrtva je zgrada Centrotekstila, koja mora da nestane, da se sruši. Osim Centrotekstila, postoji još jedna žrtva – zelena površina. Zamislite scenario, leto, 30 stepeni ujutru. Budite se ujutru i prva stvar koju morate da uradite je da upalite svetlo. Hoćemo li da živimo u tunelu, u pećini?”, rekla je jedna od stanarki.

Okupljeni stanari su se zapitali i zašto Vesić nije došao da ih podrži kad već, kako kaže, od gradnje neće biti ničega, dodajući da traže od grada da se Blok 8 zaštiti kao kulturno dobro Beograda.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare