Protest u Lukavcu: Priča se o automobilima na litijum, a mi nemamo vodu za piće

Vesti 28. apr 202219:08 > 19:34 17 komentara

Meštani više sela u okolini Valjeva i ekološki aktivisti blokirali su oko podneva magistralni put Beograd - Valjevo zbog nastavka iskopavanja kompanije Euro litijum u selu Lukavac na dve nove parcele. Protest je završen oko 13 sati.

Na ovom mestu bi trebalo da prođe buduća brza saobraćajnica Valjevo-Nepričava, a tu se nalazi bušotina koju pojedini meštani dovode u vezu sa zagađenjem vode u bunarima, ali i zemljišta.

Jedan od njih, Cvetko Jovanović, kaže da dok se priča o automobilima na litijum, on nema ni vode za piće i tehničku upotrebu.

„Sa česme… Česma je isključena“, kaže, dok drži flašu sa mutnom vodom.

„Dođe ovde laboratorija Hemijsko-metalurški institut Beograd i uzmu uzorak sa mog bunara, odneto u Beograd, izvršena analiza – nema šta nema. Ali ja sam pio godinu i po dana, ona nije bila ovoliko, ona je bila manje, ali kad je tu počeo valjak da radi onda je otvorilo to što su oni zatvarali tako da je to probilo i pod kuću podiglo mi podove… Kuća mi urnisana“, kaže on.

N1: Kako se snalazite za vodu?

„Pa ja idem odavde 800 metara tri balona, na biciklu u korpu i doteram, a kad treba da se kupam bogami odem po četiri puta, jednom nedeljno se nažalost kupamo i to je to“, priča Jovanović.

Povezane vesti

Nekoliko desetina meštana blokiralo je tokom dana magistralni put Beograd-Valjevo na 45 minuta. Protest je protekao mirno, a razlog za okupljanje je to što je kompanija Euro litijum pre dva dana nastavila istraživanja u okolini Valjeva.

„Imamo dosta urušenih bušotina koje su procurele, imamo zatrovane bunare, zatrovane njive, imamo ljude koji nemaju vodu… Oni su predvideli ovde 500 bušotina, trenutno imamo 50, zamislite 500… Nemam ja ništa protiv litijuma, ali mi još uvek jedemo hleb i pijemo vodu“, kaže Gordana Jelisavčić, pokret „Marš s Kolubare“.

„Borba s ulica će preći u Skupštinu s tim što će borba da se nastavi i na ulici. Sve ove ljude ovde kojima se truje voda, otima zemlja, od Gornjih Nedeljica, Slatine, Metovnice, Lukavca… Ima mnogo ovakvih mesta, moći ćete da vidite u Skupštini. Ja kao narodni poslanik dovodiću ih svaki dan da ukazujemo na ovaj zločin“, kaže Aleksandar Jovanović iz koalicije Moramo.

Protest protiv istraživanja i eksploatacije litijuma u okolini Valjeva su podržali Ekološki ustanak, Ne damo Jadar i Kreni Promeni.

Komentari (17)

Vidi sve komentare