Protest u Novom Pazaru i blokada puta zbog pogibije devojke

Vesti 17. dec 202217:15 6 komentara
Anadolija/Aleksandar Nićiforović

Meštani novopazarskog naselja Mur blokirali su na sat vremena državni put ka Crnoj Gori, na mestu gde je pre nekoliko dana stradala petnaestogodišnja devojka. Mirnim protestom kom je prisustvovalo oko 1.000 Novopazarca zatražena je veća bezbednost pešaka i dece koja idu u školu tom veoma prometnom deonicom puta.

Građani su zatražili da nadležni državni organi koji upravljaju tim putem učine nešto kako bi se povećala bezbednost svih učesnika u saobraćaju. Meštani naselja Mur zatražili su hitno postavljanje saobraćajne signalizacije, trotoara, uzdignutih pešačkih prelaza koji bi služili i kao usporivači na deonici puta gde je za manje od godinu dana stradalo šest osoba, ali i postavljanje video nadzora i veće prisustvo saobraćajne policije kako bi se sankcionisali bahati vozači.

“Tražimo da se ova ulica obezbedi, imamo jednu od najmnogobrojnijih škola u gradu. Deca do škole idu magistralom, nema trotoara. To je državni put koji void do Crne Gore, to je jedna od najprometnijih magistrala. Radićemo preventivno da sačuvamo našu decu. Prošlost ne možemo da promenimo ali budućnost će im biti bolja. Vozači se bahato ponašaju, sviraju nam deci da se sklone sa pešačkih prelaza, hoće i da se sukobe ako se mi meštani pobunimo. Ovde se organizuju trke i razne test vožnje. Apelujemo na sve strukture vlasti u državi i na lokalu da urade sve što građani traže da se bezbednost saobraćaja podigne na veći nivo”, rekao je u obraćanju okupljenim građanima meštanin novopazarskog naselja Mur Hako Bihorac.

Novopazarka Emina Kuč kaže da ju je poslednji slučaj stradanja petnaestogodišnje devojke od pre pet dana potresao, a da ju je razočaralo ponašanje sugrađana koji nisu zaustavili vozilo da vide da li devojka daje znake života.

“Došla sam na ovaj protest kao roditelj. Pomirila sam se sa činjenicom da se sve dešava Božijom odredbom, ali nisam mogla da se pomirim sa činjenicom da desetine automobila prolaze pored tela stradale devojke. Kao majka i kao čovek koji neguje ljudskost ne dozvoljavam da se u Novom Pazaru dešava to. Ja nisam iz ovog naselja, ali u svim naseljima je ista situacija, prebrza vožnja i trke automobilima. Nisam htela da pružam podršku i kritikujem na društvenim mrežama već sam izašla na ulicu da snagom zajednice menjamo ove negativnosti”, rekla je za AA Novopazarka Emina Kuč.

Skupu je prisustvovala i porodica poginule Melise Zećović, devojke koju je oko sedam sati na putu do škole udario automobil, a potom i kombi vozilo.

“Došao sam sa sela u Novi Pazar da zahvalim ljudima za podršku. Bog mi je dao sabur (stpljenje) a ovi ljudi mi daju snagu da nastavim dalje i da verujem da će se stanje promeniti. Želim da ni jedan roditelj više ne oseti ono što mi proživljavamo, da ubistvo mog deteta na putu do škole bude poslednji slučaj. Zakon mora oštrije kažnjavati počinioce, one koji vozilom usmrte pešaka, kako bi i to bilo za nauk svima koji voze prebrzo”, rekao je za AA otac stradale devojke Melise Zećović.

Građani su na skupu nosili transparente sa natpisima “Put u smrt”, “Sutra može biti vaše dijete”…

Za vreme održavanja mirnog skupa policija je regulisala saobraćaj, preusmeravajući vozila ka alternativnim putnim pravcima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare