Protest u Novom Sadu – ekološki aktivisti protiv seče stabala u blizini Šordoša

Vesti 12. jun 202220:57 > 22:15 6 komentara

Aktivisti nekoliko ekoloških organicija protestuju u Novom Sadu zbog seče stabala u pojasu priobalja, nedaleko od lokacije na kojoj se planira izgradnja kompleksa "Novi Sad na vodi" i na lokaciji iznad koje će prolaziti novi, četvrti most na Dunavu.

Od subote je posečeno više desetina stabala bele i crne topole u blizini plaže Šodroš, a aktivisti najavljuju da će dežurati u smenama na toj lokaciji kako bi sprečili dalje krčenje šume.

„Bili smo šokirani kada smo videli da su stoletna stabla, koja su autohtona i koja rastu decenijama, posečena od strane firme koju je iznajmila kineska kompanija koja će praviti most, tako su rekli aktivistima. S obzirom da most nema uslovne dozvole, smatramo da ni ovi radovi nisu uslovni, smatramo da je Pokrajnski zavod za zaštitu prirode morao da izda osređene uslove, za koje mi nismo obavešteni“, kazala je Vesna Jakovljević iz Organizacije za očuvanje prirode i životinja – OSNA.

Podsetimo, kineska kompanija CRBC počela je pripremne radove za izgradnju mosta, a aktivisti tvrde da su radovi neuslovni, te da nisu odobreni od strane nadležnih institucija i Pokrajine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare