Protest u Novom Sadu zbog oduzimanja dece, demonstranti srušili ogradu ispred CSR

Vesti 08. mar 202414:07 78 komentara

U dvorištu Centra za socijalni rad u Novom Sadu održava se protest u znak podrške Ani Mihaljici kojoj je troje dece oduzeto u novembru, zbog, kako Centar tvrdi - zanemarivanja i potencijalnog nasilja u porodici.

Protest je počeo u petak u 10 sati, a demonstranti su probili ogradu Centra za socijalni rad i zahtevaju da se deca vrate Ani Mihaljević.

Ovaj protest organizuje, između ostalog, Nikola Aleksić iz Ekološkog pokreta Novog Sada, poznat po širenju teorija zavera, a na protestu govori i narodna poslanica sa liste “Mi – Glas iz Naroda” Jelena Pavlović.

Deo demonstranata doneo je tamjan, ikone, pa i motike.

Sanja Kosović/ N1
Sanja Kosović/ N1
Sanja Kosović/ N1
Sanja Kosović/ N1

Majci Ani Mihaljici je u novembru prošle godine oduzeto troje maloletne dece od tri, šest i deset godina, zbog kako Centar tvrdi, zanemarivanja dece u pogledu zdravlja, jer deca nisu vakcinisana u propisanom roku, zanemarivanja obrazovanja, opštih uslova života i jer su ostavljani bez roditeljskog nadzora.

Centar za socijalni rad je ranije saopštio da je postupao po prijavi policije i javnog tužilaštva, kao i da majka nije ispunila propisane uslove kako bi se deca vratila u biološku porodicu.

Grubo zanemarivanje roditeljskih dužnosti, koje je utvrdio CSR, ogleda se u: „Nemaru da se obezbede adekvatni životni uslovi, a u okviru razumno raspoloživih sredstava porodice i to u sledećim oblastima: zdravlja (higijenskog zapuštanja, nevakcinisanja dece po obaveznom kalendaru vakcinacije, nepostupanje u skladu sa preporukama lekara) ostavljanje dece bez nadzora, obrazovanja (nepohađanje obaveznog predškolskog programa u cilju socijalizacije dece i pripreme za školu) emocionalnog razvoja, ishrane, smeštaja (potpuno nehigijenski uslovi u kojima i najmanji požar predstavlja opasnost po opštu bezbednost dece), što narušava, ili može sa velikom verovatnoćom narušiti dečiji fizički, mentalni, duhovni, moralni ili društveni razvoj“.

Protest traje već četiri sata, a demonstranti su okupljeni u dvorištu Centra za socijalni rad, nakon što su probili ogradu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare