Protest u Sevojnu jer nema pedijatra u opštini

Vesti 25. jan 202214:22 4 komentara
Sevojno protest
Slavica Panić/Nova.rs

Stanovnici Sevojna godinama poslednjih dana nemaju pedijatra u toj opštini, zbog čega su meštani izašli ispred ambulante, kako bi iskazali svoje nezadovljstvo, a najavili su i nove proteste, javlja Nova.rs.

Kako se navodi, u Domu zdravlja Užice kažu da su okolnosti vanredne i da nema mogućnosti da pedijatra, koji je na bolovanju, menja drugi lekar, a o pedijatru u drugoj smeni nema ni govora, jer propisi tako nalažu.

Roditelji u Sevojnu ne veruju u to obrazloženje, jer ti isti normativi nisu važili pre tri godine, u vreme predizborne kampanje, kada je pedijatar radio i u drugoj smeni, ali samo dok izbori nisu završeni.

Meštanin Sevojna Slobodan Starčević, otac tri ćerke, kaže da je problem nedostatka pedijatra u njihovoj opštini konstantan, pa kada se deca razbole, roditelji nisu sigurni da li će u ambulanti zateći pedijatra ili dete moraju voziti deset kilometara dalje u Užice, a upitno je da li će biti primljeni, jer nisu prioritet.

„Ako je, kao sada, doktorka na bolovanju ili je na odmoru ili iz nekog drugog razloga odsutna, mi ostajemo bez doktora“, kazao je Starčević dodajući da je radnim danima smena pedijatra, ukoliko radi, do 13 časova, nakon čega nema lekara u drugoj smeni.

Takođe, problem predstavlja i to što se vakcinacije i sistematski pregledi mogu obaviti isključivo u domu zdravlja u Sevojnu – kada doktorka radi.

„Doktorka koja radi ovde se zaista trudi, često ne koristi pauzu kako bi pregledala što više dece, ali nije problem do nje već do sistema zdravstvene zaštite“, tvrdi Starčević za Nova.rs.

On kaže da od početka epidemije, decu sa bilo kojim simptomom na kovid moraju voditi u Užice, ali da i u drugim okolnostima, češće moraju u užički Dečji dispanzer, nego u svoju ambulantu.

Meštanin Sevojna Avram Ilić prvi put se tim sa problemom susreo 2016. godine, kada je kako ističe, slao dopise nadležnom ministarstvu, Zdravstvenom centru Užice i drugim institucijama, nakon čega je sledeće godine pedijatar počeo da radi i u drugoj smeni, ali je to potrajalo oko godinu dana.

„Čim su završeni izbori završio se i rad pedijatra u drugoj smeni, shvatio sam da je to bila samo predizborna kampanja“, rekao je Ilić.

On se kasnije i politički aktivirao, kako bi se dalje borio za svoje sugrađane, a od 2018. je odbornik opozicije u sevojničkom i užičkom lokalnom parlamentu.

„Kada je te godine ukinuta druga smena pedijatrije u Sevojnu, ja sam taj problem izneo na Skupštini, verujući da su deca ispred politike“, kazao je dodajući da su vi odbornici vladajuće koalicije glasali protiv, a o toj temi čak nisu hteli ni da raspravljaju.

Nisu uvažili ni predlog da gradska opština Sevojno podnese neku molbu ili zahtev nadležnima, tvrdi Ilić.

Direktorka Doma zdravlja Užice Danijela Marinković navela je za portal Nova.rs da po normativu taj Dom zdravlja ima 11 pedijatara za teritoriju grada, a da ih je trenutno 10, jer je 31. decembra jedna koleginica otišla na bolovanje, dok se prvi sledeći pedijatar na posao vraća krajem aprila.

„Kada se kadriraju pedijatri, u zavisnosti da li je predškolsko ili školsko dete, jedan pedijatar ide na 850 predškolske deca ili na 1.500 školske“, istakla je ona.

Prema njenim rečima, u Sevojnu, na jednog pedijatra ima nešto manje od 400 predškolske dece i oko 600 školske, što je normativ za jednog pedijatra.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare