Završen protest u Štrpcu posle napada na srpsku decu na KiM: „Neće nas uplašiti“

Vesti 08. jan 202312:22 > 13:54 110 komentara
Tanjug / STR

Više hiljada ljudi okupilo se danas u Štrpcu kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog ranjavanja Stefana i Miloša Stojanovića. Na skupu je zatraženo da se osigura bezbednost za srpsku decu na KiM. Ranjavanje dece poslednje upozorenje, kaže predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić i poručuje da će srpski narod opstati bez obzira na sve izazove.

Okupljeni su nosili transparente „Decu ti nećemo oprostiti!“, „Stefane, srce srpsko junačko“, „Pucanj u Stefana i Miloša je pucanj u srce Srbije!“, „Evropo za šta su naša deca kriva?!“, „Naša deca nisu za Kurtijev metak!“ .

Učesnici su  nosili i ispisane poruke: „Nećete nam Štrpce pretvoriti u geto“, „Štrpce je srce Srbije“, „Sloboda za braću“, „Vučiću čuvaj Srbe i mir“, „Kosovska Kamenica je uz braću iz Štrpca“.

Sa okupljenim građanima su, pored predsednika opštine Štrpce Dalibora Jevtića, bili i predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednik Igor Simić i član Predsedništva Srpske liste Slavko Simić.

Dalibor Jevtić je, obrativši se okupljenima na protestu, rekao da se sa današnjeg skupa šalje poruka mira, ali i onima koji žele da proteraju Srbe da „nisu uspeli“ i da naš narod želi da bude svoj na svome.

Građanima je preneo pozdrave „junaka Miloša i Stefana“ koji su, kako je rekao, pokazali da se ne predajemo ni kada pucaju.

„Danas sa ovog mesta šaljemo poruku da nas neće uplašiti. Svako od nas je Stefan i Miloš i poruka onima koji žele da nas proteraju jeste da nisu uspeli“, rekao je Jevtić, a preneo RTS.

Naglasio je da je jasno ko ovde želi suprotno.

„Teški su ovo dani. Umesto da praznik proslavimo u miru morali smo protestom da dignemo glas protiv pucnja u srpsku decu i mladiće“, rekao je Jevtić i dodao da je Srbe muka naterala da se danas okupe.

Međunarodnoj zajednici je poručio da urazumi Kurtija, da prestanu da napadaju srpsku decu i naglasio da će srpski narod opstati bez obzira na sve izazove.

Tanjug / STR
Tanjug / STR
Tanjug / STR
Tanjug / STR
Tanjug / STR
Tanjug / STR
Tanjug / STR
Tanjug / STR
Tanjug / STR
Tanjug / STR

Goran Rakić poručio je da su Srbe sa Kosova i Metohije okupile junačke rane Stefana i Miloša.

„Okupile su nas junačke rane Stefana i Miloša iz Štrpca, ali i Stefana iz Klokota. Teror diktatorskog režima Aljbina Kurtija se nastavlja“, rekao je Rakić u obraćanju na skupu.

Naveo je i da se „Kurti toliko zaigrao, misleći da su Srbi sklonili barikade jer se plaše“.

Na skupu je govorio i Stojan Marinković, direktor škole koju pohađa mali Stefan na koga su pucali na Badnji dan, koji je ranjenoj srpskoj deci poželeo brz oporavak. Direktor je naglasio da je zajednička želja svih okupljenih na protestu da srpska deca na Kim deca bezbrižno odrastaju.

„Šaljemo poruku da verujemo u slobodu i pravo na život i da samo u miru možemo izgraditi bolju budućnost za sve nas“, rekao je direktor škole, prenosi Tanjug.

Želimo da se naša deca bezbrižno bude, rekao je Marinković i naglasio da su se okupili danas u centru Štrpca u miru i dostojanstvu.

Svi se, ističe, pitaju zašto se ovo desilo.

„Zato što su Miloš i Stefan nosili badnjak ili zato što su Srbi. Srpski narod odvajkada proslavlja praznike, a mi želimo mir i sigurnost“, rekao je Marinković.

Huanita Račičević, žena uhapšenog Srbina Dimitrija Račičevića, poručila je da se svaki roditelj na Kosovu i Metohiji plaši za sigurnost svoje dece.

„Umesto osmeha, suza Stefanova, borba za život Stefana i Miloša. Svi smo mi Stefan i Miloš. Danas, juče, sutra, pitam kada će prestati strepnja, ne vide se osmesi dece, već sablasnost i strah. Svaki roditelj, baka, deka, plaši se za sigurnost svoje dece. Ko to nama brani da slobodno dišemo, krećemo, da slavimo Božić“, upitala je Račičević sa govornice.

Obratila se ispred supruga uhapšenih Srba i podsetila da je prošlo godinu dana od kada su krenuli incidenti u Štrpcu.

Na prilazu Štrpcu prisutno je više patrola Kosovske policije i Kfora.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare