Protest u Valjevu: Ne treba nam benzinska pumpa ispod prozora

Vesti 20. maj 202222:35 > 23:32 13 komentara

Benzinska pumpa kompanije NIS na ulazu u staru valjevsku čaršiju Tešnjar treba da se izmesti sa te lokacije, jer je planom predviđeno da na tom mestu bude novi gradski trg. Od tri lokacije u centru grada, koje je Grad ponudio ovoj naftnoj kompaniji, NIS je izabrao parcelu u Železničkoj ulici, koja je u vlasništvu Grada.

Ova lokaciija nalazi se u centru, u blizini Doma zdravlja, na raskrsnici tri prometne ulice i u blizini postojeće Lukoilove pumpe. Stanari iz obližnjih zgrada smatraju da za još jednu benzinsku pumpu tu nema mesta.

Građani kažu da sa aspekta zdravlja i ekologije, dve pumpe na udaljenosti od 70 metara su suvišne.

„Ovo je zona A i gusto naseljeno mesto. Ne treba nam benzinska pumpa ispod prozora“, kaže jedna Valjevka koja stanuje u neposrednoj blizini lokacije na kojoj je planirana gradnja buduće NIS -ove pumpe.

Nadežda Stefanović iz neformalnog udruženja građana „Komšiluk odlučuje“ kaže da ona već ima stresna iskustva sa pumpama koje su bile u blizini.

„Preko puta duple trake je ranije bila benzinska pumpa, tri noći nisam spavala kada se benzin nekontrolisano istakao i pretila eksplozija“, kaže Stefanović i podseća da je aerozagadjenje u Valjevu neponošljivo i da to svi znamo, kao i da je stopa smrtnosti visoka.

Zorica Stojanović kaže da je nedopustivo da budu dve benzinske pumpe na tako malom prostoru, 30 metara od prozora ljudi koji tu stanuju.

„Mi ćemo ići do kraja! Bez obzira na njihove dozvole i istraživanja, ovde pumpe biti neće“, kategorična je Stojanović.

Sa ishodom sastanka koji je predhodnog dana održan sa predstavnicima gradske uprave, prisutne gradjane je upoznala Kristina Cvejanov, iz grupe „Komšiluk odlučuje“.

„Sva naša nade je u tome da će republički Zavod za zaštitu spomenika kulture u Valjevu dati negativno mišljenje jer će nisova pumpa biti i na parceli na kojoj se nalazi staro zdanje železničke stanice u Valjevu, koje je pod zaštitom ovog Zavoda. Ono što je ovde najveći problem je to što naš zakon omogućava da se na 10, 20 metara od stambenog objekta napravi pumpa“, rekla je Cvejanov i najavila pokretanje inicijative da se ta zakonska regulativa u buduće menja.

Pre zvaničnog početka skupa pojavio se i član Gradskog veća Valjeva Vladica Blagojević, ali kada je video ekipu N1 napustio je skup uz reči: „Zovite me kada predstavnici medija odu“.

Tako smo ostali bez saznanja šta je predstavnik grada imao da saopšti okupljenim ljudima.

Komentari (13)

Vidi sve komentare