Majka ubijene devojčice u Vršcu: Da nijedno dete ne prođe kao moja Petra

N1

Nekoliko desetina građana Vršca je protestovalo ispred Centra za socijalni rad i zgrade Osnovnog suda u tom gradu. Zahtevali su da se utvrdi ko su lica odgovorna za propuste u slučaju dvogodišnje devojčice koju je u utorak ubio otac i izvršio samoubistvo. Na skupu se obratila i majka devojčice koja je zahvalila građanima na podršci i u suzama poručila: Da nije dete nikad ne prođe kao moja Petra.

„Svima sam rekla da će ovo da se desi. Ja pričam, niko mi ne veruje. Svačije ime, sve kroz šta sam prošla, ću reći. Toliko nepoverenja“, rekla je majka pre protesta, preneo je Blic.

Građanka Vršca Zorana Crnojević rekla je da je „prvi zahtev sveobuhvatna istragha koji su državni službenici u svim institucijama koji su učestvovali u toj odluci da se labilnoj osobi dozvoli da viđa dete bez nadzora“.

„Želimo da znamo poimence koji su ljudi krivi“, kaže. Drugi zahtev je obaveštavanje javnosti o tome, šta se dogodilo i ko su krivci nakon istrage, a ne da o tome saznajemo iz tabloida, navela je. „Treći zahtev je da se oni primereno kazhne – nije dovoljno da izgube poslove, potrebno je protiv njih pokrenuti odgovarajuće sudske postupke, ako se steknu elementi prilikom istrage“, dodala je građanka koja je učestvovala u protestu.

Pročitajte još:

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu medijskih informacija o zločinu u Vršcu pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Povodom medijskih navoda da je majka ubijenog deteta više puta prijavljivala oca deteta zbog porodičnog nasilja, Zaštitnik građana traži od MUP-a Srbije da ga obavesti o postupanju nadležne policijske uprave u tom slučaju, posebno o aktivnostima policijskih službenika.

I Više javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je Pokrajinskom sekretarijatu da prikupi i dostavi informacije o izvršenom nadzoru nad radom Gradskog centra za socijalni rad u Vršcu. Takođe, od suda je zatražen kompletan spis predmeta protiv oca, koji se vodio zbog nasilja u porodici.

Do ubistva i samoubistva došlo je u utorak oko 14 časova kada je M.B. (35) u stanu ubio svoju dvogodišnju ćerku, a zatim izvršio samoubistvo.

vršac protest devojčica 2 n1
N1