Protest ugostitelja, traže ukidanje mera i otpis poreskih dugova

Vesti 16. mar 202117:22 > 22:55170 komentara
Printscreen: naxi.rs

Nekoliko desetina ugostitelja i vlasnika restorana i kafića okupilo se ispred Skupštine Srbije u znak protesta protiv mera Kriznog štaba. Tražimo ukidanje mera i otpis poreskih dugova, rekao je Milan Lukić, jedan od vlasnika restorana. Dodao je da će se okupljati koliko god bude trebalo.

Od večeras u 20 časova, odnosno 21 čas, biće zatvoreni svi ugostitelјski objekti, (kafići, restorani, barovi), tržni centri, sve prodavnice (osim prodavnica prehrambene delatnosti), bioskopi, muzeji, galerije, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dečje igraonice, teretane, vežbaonice, fitnes centri, bazeni, baloni za sport. Takoreći, tokom narednih dana na snazi će biti epidemiološke mere kao i prethodnog vikenda, saopštio je ranije Krizni štab.

Povezano:

Zbog tih odluka, ugostitelji su se, kako kažu, organizovali putem Vajbera, a jedna od glavnih poruka koja se čuje sa ovog skupa je: Mi smo diskriminisani.

Milan Lukić, jedan od vlasnika restorana, rekao je za N1 da su se okupili jer im je „poprilično dosta, da su godinu dana strpljivi“. „Tražimo totalno ukidanje svih mera, iza nas ne stoji nikakvo udruženje, spontano smo izašli, nadam se da će nas izaći još i da ćemo doći sutra“, rekao je.

Na pitanje novinara N1 zašto traže totalno ukidanje mera, kad je više od 5.000 novozaraženih, kaže da on „ovoj državi i Kriznom štabu ne veruje ništa“. „Ovo sada je samo kap koja je prelila svaku meru. Imaš meru da restoran radi do 8h, a muzika do 5h. Koja je razlika da li će muzika da bude do 5h ili do 8h? Sve mere koje su donesene su političke, da bi izgledalo kao da država nešto radi u borbi protiv virusa“, rekao je Lukić.

Na konstataciju da su ugostitelji dobili određenu pomoć, kaže da „to nije pomoć“. „Ako vi meni date jedan minimalac, a uslovite me da tog zaposlenog držim tri meseca. Znači ja ću u doprinosima da dam 48.000, za 30.000 koje sam dobiolo, znači ja vraćam državi sa kamatom ono što sam dobio“.

Tražimo ukidanje mera i otpis poreskih dugova, rekao je Lukić. Dodao je da će se okupljati koliko god bude trebalo. „Ako žele da oteraju 80 ili 90 hiljada ljudi na biro rada, onda ok, neka kažu…“, naveo je.

Klubovi godinu dana ne rade, muzičari nisu nastupali godinu dana, kaže Lukić i dodaje da trpe i drugi jer on na primer. „duplo manje uzima od dobavljača, koji kupuje duplo manje od seljaka, koji na kraju lanca ispašta“.

Na početku protesta saobraćaj na ulici ispred Skupštine se odvijao nesmetano, ali je kasnije, kad se pozivima preko društevnih mreža okupilo više ljudi, blokiran.

Komentari

Vaš komentar