Vaspitači na protestu ispred ministarstva i Vlade: Nismo vas tako vaspitale

Vesti 14. feb 202214:41 > 15:5410 komentara
Izvor: N1

Protest vaspitača, koji je organizovao Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja završen je ispred zgrade Vlade Srbije. Okupljeni su zatražili hitno usvajanje niza zahteva, a ranije su pozvali građane na solidarnost, tražeći podršku koja im je neophodna.

Aktivisti su ispred Vlade poručili da zahtevaju formiranje radne grupe koja će se baviti njihovim problemima, a pozvali su i predstavnika Vlade da im se pridruže.

Prema procenama reportera Nova.rs, na skupu je bilo oko 500 sindikalaca, koji su se najpre okupili ispred zgrade Ministarstva prosvete, nakon čega su se uputili ka Vladi Srbije. Nosili su  transparente „Nismo vas tako vaspitale“ i poručili da imaju 2,5 puta manje plate od proseka.

Jedna od prisutnih Marijana Šen poručila je da su predškolske ustanove ostavljene na milost i nemilost lokalnih samouprava, ali da ima pozitivnih primera poput Čačka.

„Imamo gradove gde ne postoji naknada za putne troškove, regres topli obrok. Da li su deca u Beogradu drugačija od drugih, mi znamo da nisu“, poručila je ona.

Prisutni su pozvali i ministra prosvete Branka Ružića da im se pridruži.

Iz Samostalnog sindikata zahtevaju da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja hitno obaveže Pedagoški fakultet u Užicu da izda potvrde o ekvivalenciji akademskog zvanja master, a ovaj problem datira još iz 2013. godine, a njegovo rešenje intenzivirano je 2019. godine, navodi se u saopštenju Samostalnog sindikata.

Traži se i zatvaranje predškolskih ustanova od 14. do 18. februara kako bi se uticalo na ukupnu epidemiološku situaciju i pokušao da se smanji broj zaraženih.

Vaspitači zahtevaju i povećanje cena rada, sredstvima iz budžetskih rezervi Srbije.

Ostali zahtevi:

– Priznanje odgovarajućeg koeficijenta doškolovanom kadru u LU gde to još nije učinjeno i promenu stava Ministarstva finansija u davanju saglasnosti za proširenje mase sredstava.

– Isplatu toplog obroka i regresa zaposlenima na minimalnoj zaradi.

– Poštovanje zakonskog normativa o broju upisane dece i grupi i rasterećenje postojećih kapaciteta.

– Omogućavanje povoljnih uslova za kupovinu stanova, po modelu vojske, policije i mladih bračnih parova.

„Radna grupa za predškolsko obrazovanje je prestala rad 2019. godine. Od tada su se članovi grupe sastali još tri puta, na inicijativu našeg Sindikata. Pokrenula je i rešila neke od problema u predškolstvu, na čemu smo zahvalni, ali kao što se iz zahteva vidi, mnogi problemi još stoje, sporo se rešavaju , a neki novi se otvaraju. Zato zahtevamo ponovo aktiviranje Radne grupe za predškolsko obrazovanje“, navodi se u ranijem saopštenju.

Komentari

Vaš komentar