Protest vaspitača u Beogradu: „Solidarna pomoć znači da smo socijalni slučajevi“

Vesti 08. mar 202316:38 55 komentara

Primanje solidarne pomoći znači da su vaspitači socijalni slučajevi, a i ta pomoć kasni godinu dana, plate su na istorijskom minimumu, gradska vlast ostaje nema na svaki zahtev da omogući neophodne uslove za rad, poručili su na protestu u Beogradu iz Samostalnog sindikata radnika predškolskog obrazovanja i vaspitanja.

Predsednica beogradskog odbora Sindikata Vesna Janjić rekla je na Trgu Nikole Pašića da su se okupili da bi objasnili gradskoj vlasti zbog čega ne mogu da funkcionišu.

„Mi smo danas u situaciji da treba da dokažemo kad smo dobile solidarnu pomoć i da ona kasni godinu dana. To je socijalna pomoć, mi je dobijamo jer smo socijalni slučajevi“, rekla je Janjić.

Prema njenim rečima, od pre tri godine zaposleni sa sedmim stepenom stručnosti imaju platu manju od beogradskog proseka što se nikad nije desilo, a na minimalcu je trećina zaposlenih.

Predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja Bosiljka Jovanović istakla je da će samo zajedno vaspitači vratiti dostojanstvo profesiji.

Tako ćemo stići do vraćanja prava i boljih uslova. Mnogi se u sindikate učlanjuju da bi kupovali na rate, mi nećemo život na rate, kazala je Bosiljka Jovanović.

Predstavnik Radničkog glasa Srđan Atanacković naglasio je da ukoliko predškolske ustanove prekinu da rade, Beograd će stati, zbog čega su pred protest dobili pretnje da ukoliko izađu, solidarna pomoć neće biti isplaćena.

Nakon kratke protestne šetnje u kojoj je učestvovalo oko 2.000 ljudi, okupljeni su izveli performans otvaranja kišobrana ispred Skupštine grada kojim su poručili da žele da se zaštite od neispunjenih obećanja ispred mesta sa kog ona pljušte.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare