Nastavnici pred Ministarstvom prosvete: Vidimo se ubrzo na novom protestu

Vesti 30. nov 202212:27 > 17:0826 komentara
Izvor: N1

Protest prosvetnih radnika pod nazivom "Za dostojanstvo profesije" završen je u Beogradu predajom zahteva Ministarstvu prosvete Srbije uz poruku: "Vidimo se ubrzo na novom protestu". Od vlasti su tražene izmene propisa radi bolje zaštite prosvetnih radnika i da im se poveća zarada za 25 odsto u narednoj godini.

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić pozvala je ministra prosvete Branka Ružića da „svojim autoritetom pomogne rešavanju nagomilanih problema“ i uz zahteve predala propratno pismo u kojem je upozoreno da je „dostojanstvo prosvetnih radnika sasvim urušeno“.

Nastavnici su u govorima tokom skupa izneli primere nasilja, navodeći da se to „zataškavalo i o tome su nastavnici ćutali jer se plaše da ne ostanu bez posla ako progovore“.

„Zakon predviđa novčanu kaznu za roditelje učenika koji je nasilan, a da li znate za makar jedan primer da je neki roditelj platio kaznu?“, pitala je Mila Lainović iz Tehničke škole u Obrenovcu, navodeći da i učeniku koji je bio nasilan, treba pomoći da to ne ponovi.

Nastavnici su u govorima ispred Ministarstvom prosvete naglasili da „ako neko želi da uništi neku zemlju, to prvo uradi sa obrazovanjem“, i da nedavni napad na nastavnicu u Trsteniku nije iznenadjenje, a postao je poznat javnosti jer je snimak objavljen na društvenim mrežama.

Nastavnici su zahteve predali i u Skupštini Srbije – za Odbor za obrazovanje i nauku, kao i u Predsedništvu Srbije i u zgradi Vlade, uz ocenu da je neophodna hitna sednica Vlade zbog nasilja u školama.

Skup je počeo u centru grada, na Trgu Nikole Pašića, u 12.30 odakle je nekoliko stotina nastavnika krenulo u protesnu šetnju.

Na početku skupa, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić rekla je da su neki direktori škola pretili disciplinskim kaznama nastavnicima koji su želeli da dođu na protest. Napomenula je da je to protest za zaštitu svih koji rade u školama, ne smo nastavnika već i tetkica, domara i drugih službenika.

Ona je navela da će predstavnici sindikata otići u četvrtak u Trstenik da daju podršku nastavnici koja je napadnuta.

Protest su organizovali Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Sindikat obrazovanja Srbije najavio je da će njihovi članovi 1. decembra sprovesti štrajk upozorenja tako što u školama neće držati prvi čas.

Sindikat radnika u prosveti Srbije nije doneo odluku o času upozorenja, naveo je za portal N1 potpredsednik tog sindikata Milorad Antić u reagovanju na prethodno objavljenu informaciju agencije.

Unija sindikata prosvetnih radnika najavila je da će u četvrtak, takođe na Trgu Nikole Pašića, nastavnici održati protest „Stop nasilju u školama“, kada i u drugim gradovima, i da neće držati nastavu.

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas da se „problemi ne rešavaju štrajkom već sinergijom svih aktera“, da svi imaju pravo da iskažu svoj stav, ali da ne treba kršiti zakon.

Komentari

Vaš komentar