Kako je garaža ugrozila zgradu Skupštine Vojvodine, opozicija traži odgovornost

Vesti 03. dec 202219:3122 komentara

Više novosadskih stranaka i pokreta održalo je protestni skup "Odbranimo Banovinu" tražeći da se zaustavi izgradnja podzemne garaže upravo kod Banovine, jer je nedavno došlo do oštećenja na jednom od objekata tog kompleksa, zgradi Skupštine Vojvodine. Od gradske vlasti traže odgovornost za nastala oštećenja i pitaju ih čiji je bio interes da se garaža gradi, odnosno šta stoji u ugovoru o koncesiji sa izvođačem radova.

Pročitajte još:

Sa mesta gde se već uveliko gradi podzemna garaža nekoliko opozicionih pokreta i stranaka u subotu je ponovo poručilo da ovi radovi odmah moraju da se obustave, jer strahuju da je ugrožena ne samo zgrada Skupštine Vojvodine, nego i cela Banovina.

Podsetili su da je građevinska inspekcija zabranila korišćenje zapadnog dela zgrade gde su uočena oštećenja, ali naglašavaju da inspekcija nije u potpunosti postupila po zakonu jer nije zabranila dalju izgradnju garaže. Obratili su se, kažu, i Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

„Dobili smo očekivano delimične odgovore, a ono što jeste činjenica da oni nisu ništa učinili da se zaustave radovi i oni sada ne znaju kako da izađu iz ovog problema i šta bi to bila sanacija nanete štete“, rekao je Aleksandar Jovanović iz Akcije progresivne Vojvodine.

Uočili su, kažu iz Pokreta za preokret i da u lokacijskim uslovima piše da je u blizini zaštićenih spomenika kulture zabranjena izgradnja novih objekata koji one zaštićene mogu da ugroze.

„Oni su se pravdali pre jedno mesec dana da su predvideli sleganje, a zabranjeno je da se statika poremeti i vidimo kako su poštovali lokacijske uslove“, napominje Aca Udicki iz Pokreta za preokret.

Da oštećenja usled sleganja objekta nisu iznenađenje i da su bila predviđena projektom potvrdili su nedavno izvođači radova za novosadski radio 021, kao i gradski odbor Srpske napredne stranke. Sporno je, međutim, to što predviđena sleganja nije pratio elaborat o proceni stanja konstrukcije zgrade Skupštine i nabavka za taj elaborat raspisana je tek nakon što se saznalo za oštećenja.

Oni koji inače ukazuju na štetne projekte u Novom Sadu, novosadskih aktivista koji brane Šodroš, danas na ovom skupu nije bilo. Četiri inicijative su saopštile da neće podržati ovaj protest jer je, kako navode, među organizatorima Aleksandar Jovanović koji je bio član Lige socijaldemokrata Vojvodine u vreme kada se na sednici lokalnog parlamenta glasalo o saglasnosti za izgradnju ove garaže.

„Na Skupštini se ne usvajaju planovi detaljne regulacije, odnosno ne usvaja se kompletna dokumentacija. Dokumentaciju i ugovor o koncesiji nemamo ni mi, nema niko za sada“, odgovara Jovanović na kritike aktivista.

Da postoji opravdana briga za zgradu Banovine misli i Društvo arhitekata Novog Sada, koje je takođe zatražilo obustavu radova.

Komentari

Vaš komentar