Protest zbog postavljanja spornog Spomenika nevinim žrtvama 1944/45. u NS

Vesti 02. okt 202215:30 1 komentar
Novi Sad
N1/arhiva

Zbor građana Mesne zajednice "Liman" u Novom Sadu usvojio je zaključak kojim se protive postavljanju "Spomenika nevinim žrtvama u Novom Sadu 1944/45". Kako je navedeno u obrazloženju, na spisku na osnovu kojeg je podneta inicijativa za podizanje tog spomenika nalaze se fašistički zločinci, odnosno nalogodavci, organizatori i izvršioci Novosadske racije, zločina koji je počinila mađarska okupatorska vojska 1942. godine.

„Ovim se inače legitimna ideja memorijalizacije nevinih žrtava nakon oslobođenja 1944. godine zloupotrebljava u svrhu istorijskog revizionizma kojim bi se fašistički zločinci izjednačili sa žrtvama“, naveo je predsednik Saveta MZ „Liman“ Dragoljub Perković.

Povezane vesti

Na zboru građana MZ „Liman“ ocenjeno je i da bi ovakav spomenik predstavljao krivotvorenje istorije i doprineo revitalizovanju zločina, nepoštovanju žrtava i krivljenju slike o antifašističkoj borbi, zahvaljujući kojoj je Novi Sad i oslobođen od fašističkog okupatora.

„Društvo koje krivotvori vlastitu istoriju i koje se odriče slobodarske tradicije u korist veličanja zločinaca ne može da gleda u budućnost i zato ovim činom želimo da doprinesemo izgradnji pravednog i mirnog društva“, navodi se u zaključku koji je danas usvojen.

Na predlog građana, zaključak će biti proširen konkretnim spornim imenima koja se vezuju za spomenik, a zatim će biti prosleđen Gradskoj upravi za opšte poslove.

Građanima se obratio i sociolog Miloš Perović, član Antifašističkog fronta 23. oktobar, a koji je i obelodanio sporna imena koja se vezuju za ovaj spomenik.

Perović je rekao da je posredi istorijski revizionizam koji nije svojstven samo Srbiji, već većini zemalja istočne Evrope, i koji se sprovodi nakon pada socijalizma.

„Sećanje na nevine žrtve, kojih je sigurno bilo na ovoj teritoriji tokom oslobađanja od fašizma, ovim se u potpunosti kompromituje i prlja, jer vi u isti koš stavljate one koji su bili organizatori jednog monstruoznog zločina kakav je Novosadska racija i neke ljude koji su možda nepravedno nastradali“, istakao je Perović.

Ocenio je i da su međunacionalni odnosi između dve najveće zajednice u Vojvodini – Srba i Mađara „dosta dobri“, te da bi podizanje ovakvog spomenika moglo samo da ih naruši.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare