Protest zbog prebijanja aktiviste na Fruškoj gori: Ovde se dokazuje patriotizam

Vesti 12. avg 202115:10 > 17:00 3 komentara

Protest podrške Petru Živanoviću, ekološkom aktivisti koji je u subotu napadnut na Fruškoj gori, održan je ispred uprave Nacionalnog parka Fruška gora u Sremskoj Kamenici.

Aktivisti koji su se obratili na protestu izneli su niz zahteva: smenu direktora JP Nacionalni park Fruška gora Radoslava Krunića, da se objave puna imena i prezimena počinioca napada na Živanovića, te da se objavi da li su napadači bili izvršioci ilegalnih šumarskih aktivnosti ili legalnih, kao i ime pravnog lica kod kojeg su napadači zaposleni, te da se čuvar prirode zaposlen u NP Fruška gora koji je bio prisutan tokom napada najstrože sankcioniše.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ovo što se meni dogodilo ne želim nikom da se ponovi i to je cilj ovog skupa. Ne bih želeo zaista da iko to iskusi, taj strah i povrede“, poručio je Živanović obraćajući se okupljenima na protestu.

„Jako sam razočaran saopštenjem koje je izdala uprava Nacionalnog parka, ljudskije je bar očekivati da ti se neko izvini, a oni su to, eto, preskočili. Čuvar Nacionalnog parka koji je prisustvovao događaju, on zasad još nije kažnjen. Ja se iskreno nadam da će biti najstrože kažnjen, zato što je ipak službeno lice, prisustvovao je događaju, i umesto da spreči događaj, on je čak i podstrekivao, psovao, pitao za koga radim i strašno, strašno“, dodao je on.

Građanski aktivista Novi Nebojša Milenković kazao je da je brutalnost napada na Živanovića najsnažnija poruka onih koji su ga napali.

„Mi se ne borimo ni protiv koga, mi se borimo za svoju zemlju, mi se borimo za svoje šume, mi se borimo za reke, mi se borimo za svoje gradove. Zato što je to patriotizam. Nema drugog. Na poligrafu ne može da se dokaže patriotizam, ovde se dokazuje patriotizam. Bili su brutalni zato što misle da im se tako može, i zato što ovaj napad na petra jeste zapravo proizvod jedne klime kojom se građani targetiraju kao neprijatelji, kao protivnici, i kao oni protiv kojih su sva sredstva dozvoljena“, poručio je on.

Okupljenima se obratio i ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta koji je za 11. septembar najavio protest „Narod protiv Rio Tinta – ustanak za opstanak“, kada će, kako je najavio, pozvati ljude širom zemlje da blokiraju mostove i puteve.

Podsetimo da je aktivista Petar Živanović napadnut u subotu, dok je pešačio i fotografisao na Fruškoj gori u blizini Letenke, kada su mu na šumsku putu prišle, kako je naveo, drvoseče, napale ga i naterale da obriše fotografije iz mobilnog telefona. u meduvremenu je sremskomitrovacka policija identifikovala cetiri napadaca, protiv kojih ce biti podneta krivicna prijava za nasilnicko ponasanje.