Protest „Ženske solidarnosti“ u centru Beograda: Noć nam se duguje

Vesti 14. okt 202221:18 > 22:53 114 komentara

Četvrti protest koji organizuje Ženska solidarnost održan je u centru Beograda. Pod parolom Preuzmimo noć učesnici protesta su prošetali od Trga Republike do Skupštine Srbije gde su učesnice protesta simbolično spaljivale imena svojih nasilnika.

Protest je počeo na Trgu republike gde su okupljene građanke uzvikivale: „Noć nam se duguje!“ i „Bezbedne i slobodne!“

Pored ostalih, kod Skupštine su se obratile novinarka lista Vreme i članica grupe Novinarke protiv nasilja prema ženama Jovana Gligorijević i spisateljica Lana Bastašić.

„Došlo je vreme za revoluciju. Kada vam kažu da je to samo trend sa Zapada, podsetite ih da su se naše žene izborile za pravo glasa pre Belgije, Grčke… Da su one trčale kroz brda i šume sa puškom u ruci protiv okupatora…“ rekla je Bastašić.

Novinarka lista Vreme Jovana Gligorijević je poručila da im je dosta medija koji zarađuju na ženskim suzama, na ženskoj smrti.

„Pokušali su da zarade na našem strahu i zato smo besne i zato smo na ulici. Dragane J. Vučićeeviću obraćam ti se u ime svih časnih novinarki i novinara, što ti nikad nećeš biti. Mi nikada nećemo imati tvoje tiraže, budžete i novac, ali nas nikad niko neće udariti nogom u zadnjicu i nazvati izmetom.“

Jelena Riznić iz Ženske solidarnosti podsetila je Dragana J. Vučićevića da ima dve nedelje da ispuni njihov zahtev, a ako to ne uradi „onda idemo da palimo grad i vidimo se ponovo” poručila je ona.

Podsećamo, prvi protest organizovan je kao reakcija na intervju sa višestrukim silovateljem koji je objavio list Informer, a prenelo još nekoliko portala.

Aktivistkinje zahtevaju da se taj intervju ukloni sa svih platformi, da se medijima koji objavljuju takav sadržaj ne daje novac iz budžeta, kao i se napravi registar nasilnika.

Na početku protesta aktivistkinje su poručile i da su na ulici i besne i zbog toga što se ženama ne veruje kada kažu da su trpele nasilje, zato što institucije ne reagujua nasilnici, a naslinci ne dobijaju adekvatne kazne.

Anita Marković iz „Ženske solidarnosti“ poručila je da su one te žene koje imaju iskustva nasilja i straha, i koje je društv izneverilo po ko zna koji put.

„Često me pitaju zašto sam besna feministkinja i na koga sam toliko ljuta. Ja ne znam odakle da počnem! Besna sam zato što nam ne veruju kad kažemo da trpimo nasilje, kad kažemo da se plašimo. Besna sam zato što institucije ne reaguju kad prijavimo nasilje. Besna sam zato što i kad odreaguju, nasilnici ne dobijaju adekvatne kazne, ubrzo su pušteni i često ponavljaju svoje nasilničko delovanje“, poručila je Marković.

„Besna sam zato što kad nasilnik prizna da je učinio nasilje, to se uzima kao olakšavajuća okolnost. On dobija manju kaznu, a niko ne razmišlja o tome da će delo biti ponovljeno, i da se žene osećaju nebezbedno. Besna sam zato što se osećam nezaštićeno. Besna sam i zato što znam da se ne osećam jedina ovako“, poručila je.

Marković je ponovila zahteve „Ženske solidarnosti“ koji još nisu ispunjeni, pre svih uklanjanje intervjua sa višestrukim silovateljem koji se i dalje može videti na Jutjub kanalu tabloida „Informer“ i pročitati na drugim portalima.

protest ženska solidarnost
N1

Okupljene građanke su se sa Trga republike uputile u protestnu  šetnju Dečanskom ulicom do Trga Nikole Pašića, gde je protest i završen obraćanjima ispred Doma Narodne skupštine.

Članica kolektiva „Ženska solidarnost“ Nataša Elenkov objasnila je za N1 da se ideja za održavanje protesta u večernjim časovima javila jer se žene noću na ulicama osećaju najnebezbednije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare