Protesti ispred ambasade Srbije u Tirani zbog situacije na severu Kosova

Vesti 27. dec 202219:24 53 komentara
Ilustracija / Gent SHKULLAKU / AFP

Ispred ambasade Srbije u Tirani održani su protesti na poziv više nevladinih organizacija sa zahtevom za rešavanje aktuelne situacije na severu Kosova.

Odeveni u različite albanske narodne nošnje, sa zastavama Albanije, Kosova i Sjedinjenih Država, demonstranti su uzvikivali: „Mičite ruke s Kosova, Mitrovica je naša“, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Protest u Tirani započeo je intoniranjem albanske himne, a osim građana iz Albanije, u njemu su učestvovali i građani Kosova i Severne Makedonije.

Aktivisti iz civilnog društva zatražili su od Vlade Albanije uslovljavanje odnosa sa Srbijom i zamrzavanje svih sporazuma potpisanih između dve države.

U saopštenju koje je pročitano na protestima, organizatori su od predsednika Albanije Bajrama Begaja zatražili da sazove Veće sigurnosti. Takav poziv stigao je i od predstavnika malih opozicionih stranaka u Albaniji.

„Međunarodna zajednica ne bi trebala ustuknuti pred srpsko-ruskom agresijom“, rekao je jedan od organizatora protesta.

Na protestima koji su mirno završeni, građani su držali nekoliko transparenata sa porukama poput „Život dajemo, Mitrovicu ne damo“, „Sva albanska zemlja s Kosovom“, „Trepča i Ujmani su bogatstvo Kosova“, i drugi.

Protest u Tirani održan je 18. dana blokade puteva na severu Kosova.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare