Protesti zbog korona mera u Beogradu: Okupili se i ugostitelji i antivakseri

Vesti 20. mar 202118:22 > 20:10 249 komentara
Vesna Lalić/Nova.rs

Na Trgu republike u Beogradu danas je održan skup na kojem su se okupili protivnici vakcinacije i mera za suzbijanje koronavirusa. Održan još jedan protest ugostitelja, koji su se na kraju pridružili učesnicima skupa s Trga republike.

Oni su istakli da su protiv bilo kakvih mera protiv koronavirusa, kritikujući, kako su naveli, restriktivan odnos države Srbije.

Istovremeno, dok se u Beogradu odvijao skup građana koju protestuju zbog mera uvednih zbog koronavirusa, održan je i još jedan protest ugostitelja, koji su se na kraju pridružili učesnicima skupa s Trga republike, javlja „Nova.rs“.

Okupljeni na protestu nosili su transparente sa natpisima “Stop kovid teroru”, a uzvikivali su parole: „Nećemo migrante“, „Ne damo svetinje“, „Živela sloboda“, „Ua krizni štab“.

Da zaista ne mare za protivepidemiološke mere, potvrđuje i to što je većina učesnika ovog skupa bila bez zaštitnih maski.

Kako je javio Radio Slobodna Evropa (RSE), organizatori zvanično nisu poznati, a okupljanje su nazvali „protestom protiv globalizma i korona diktature“.

Držali su i transparente sa natpisom „Nema predaje“ sa zastavom Srbije preko mape Kosova, zatim transparente sa porukama „Dok sa migrantima gradi se Beograd na vodi, mi nećemo živeti u sobodi“, „Stop kovid teroru“, ispisanom na špricu vakcine, kao i zastave sa crnogorskom amblemima i porukama protiv vakcinacije.

Na protestu je govorilo nekoliko ljudi, a govornici su negirali činjenice o virusu i vakcinaciji.

Tokom govora čule su se i uvrede na račun medija i LGBT+ populacije, a neki od govornika predstavljeni su kao ekološki aktivisti i pozvali su na „odbranu zemlje“ od kompanije RioTinto, koja bi u okolini Loznice trebalo da izgradi rudnik litijuma.

Kao glavne krivce za stanje u zemlji govornici su označili predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić.

Protest su obezbeđivali pripadnici MUP-a, dok saobraćajna policija regulisala saobraćaj.

Učesnici protesta su, kako navodi Nova.rs, blokirali Takovsku ulicu iz pravca Dorćola.

Sa Trga Republike demonstranti su krenuli u protestnu šetnju centralnim ulicama, pored Vlade Srbije, do spomenika srednjovekovnom vladaru Stefanu Nemanji kod glavne autobuske stanice.

Protest je organizovan je preko društvenih mreža, a nazivan je i „protestom protiv kovid diktature“.

Građani su se okupili i pored toga što zvanično nije dozvoljeno okupljanje više od pet ljudi na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Prema pisanjima građana na društvenim mrežama, ovaj protest deo je globalne akcije protesta protiv novih mera zatvaranja, a slični događaji su održani i u više zemalja sveta, preneo je RSE.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare