Protest platforme „Solidarnost“: Ujedinjeni protiv siromaštva, fašizma i rata

Vesti 01. maj 202213:23 > 19:16 15 komentara
Nova.rs/Filip Krainčanić

Grupa organizacija okupljenih oko Političke platforme Solidarnost održala je prvomajski protest, sa koga je poručeno da će se boriti za prava radnika i kraću radnu nedelju i ukazano na potrebu organizacije levog centra u Srbiji.

Učesnici protesta, njih stitinak, krenuli su sa Trga Nikole Pašića i zaustavili se na uglu ulica Kralja Milana i Kneza Miloša, gde su naglasili činjenicu da i danas, na Međunarodni praznik rada, mnogi zaposleni rade i da to treba da se promeni, a potom su otišli do Trga Slavija, do spomenika Dimitriju Tucoviću.

Na čelu kolone bio je veliki transparent na kome piše „Ujedinimo se protiv siromaštva, fašizma i rata“.

Učesnici protesta nosili su i osam iscrtanih likova rudara čime su simbolično želeli da podsete na tragediju u rudniku mrkog uglja „Soko“, kada je 1. aprila ove godine toliko rudara poginulo.

Đorđe Miketić iz Ekološkog ustanka optužio je vlast da je nametnula „robovsku upravu u jednoj kolonizovanoj zemlji“ i da danas „najgori vladaju, a najbolji idu iz zemlje“.

To smo mi dozvolili našim nečinjenjeem i ćutanjem. Moramo da se uključimo svi i na svim nivoima, poručio je Miketić.

Nosilac liste koalicije Moramo na parlamentarnim izborima u aprilu Nebojša Zelenović istakao je kako treba pokazati da su oni koji se bore za prava radnika jači od vlasti, i da se bore za platu dostojnu za normalan život.

Hoćemo da sprečimo izgradnju puno rudnika litijuma u Srbiji koji se planiraju. Sad u institucijama, sutra ako treba i na ulici, naglasio je on.

Zelenović je ocenio da će, ako se postigne jedinstvo raznih pokreta i udruže snage u pravljenju pokreta levog centra, sledeći put će Trg Slavija biti „mali da primi sve ljude koji su za te ciljeve“.

Biljana Stojković, kandidatkinja koalicije Moramo na predsedničkim izborima, konstatovala je da postojeći zakoni brinu o profitu i kompanijama, ali ne i o radnicima.

Institucije su posvećene kapitalu i profitu. I tu strada radnik, država ne brine za radnike. Ljudi su ucenjeni poslom, strahom za egzistenciju i da li će im porodica preživeti, ukazala je Stojković.

Prema njenom mišljenju, promene će početi kad ti radnici shvate da žive u robovskom položaju i odagnaju taj strah, znajući da ima neko ko će se boriti za njih.

Bez ujedinjavanja i sindikalnog organizovanja ove stvari nećemo moći da rešimo. Pobedićemo kad shvatimo da mi kontrolišemo državu, a ne ona nas. Promena će nastati kad ova svest postane većinska svest među radnim ljudima. Solidarnost je naša snaga, zaključila je Stojković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare