Protestovale bivše radnice Berteksa, turski investitor obećao isplate do utorka

Vesti 16. nov 202212:196 komentara
N1/Milan Nikić

Otpuštene radnice turske trikotaže Berteks, koja je pet godina radila u Kragujevcu pa otpustila sve radnike, danas su razgovarale sa poslovodstvom i dobile obećanje da će otpremnine, zarade i doprinose dobiti do utorka, potvrđeno je za N1.

Veliki broj bivših radnica okupio sa na protestu ispred fabrike u kragujevačkom naselju Petrovac. Posle pola sata dve radnice i narodni poslanik Dalibor Jekić (SSP) ušli su upravnu zgradu Berteksa i zadržali se dvadesetak minuta.

„Dali su nam rok, meni, Jeleni i narodnom poslaniku da će biti isplaćeno sve do utorka. Utorak će biti dan kada ćemo svi biti isplaćeni. Rekli su nam u upravnoj zgradi da ako ne bude do utorka, da možemo da radimo sve, da preduzmemo sve mere. Čekamo utorak, u suprotnom izlazimo ispred Skupštine Kragujevca i od tada počinju protesti, štrajkovi i zatvaranje-blokada ulica“, rekla je za N1 posle sastanka Violeta Stojanović, otpuštena radnica turske firme Bertekes.

N1/Milan Nikić

Ministarstvo privrede Srbije je od 2017. do 2019. subvencioncionisalo turskog investitora sa najmanje 4.122.000 evra, kroz ulaganje u mašine i zarade i doprinose za 300 radnica i radnika, tokom te dve godine.

Pre mesec dana na biro rada se prijavilo 108 radnica, u istom danu, jer su dobile otkaz u Berteksu.

Komentari

Vaš komentar