Proveravaju se snimci posle incidenata u Novom Sadu, podnete i krivične prijave

Vesti 26. jul 202219:22 6 komentara

Kancelarija Zaštinika građana proverava sve dostupne snimke o dešavanjima ispred zgrade Skupštine Novog Sada, kada je usvajan Generalni urbanistički plan 21. jula. U međuvremenu je Stranka slobode i pravde predala prijavu novosadskoj policiji protiv privatne firme "Intersec team", koja je intervenisala grubo sprečavajući građane da uđu u zgradu Skupštine.

Novi Sad, četvrtak, 21. jul. Privatno obezbeđenje koje privodi, pravi kordone, vuče i baca demonstrante ispred Skupštine Novog Sada tokom usvajanja Generalnog urbanističkog plana.

Video snimke tih događaja pregleda kancelarija Zaštitnika građana, saopštio je za Insajder ombudsman Zoran Pašalić. Pravnici, zaštinici ljudskih prava na tim snimcima vide prekomernu upotrebu sile.

POVEZANE VESTI:

Stranke slobode i pravde – i nezakonito obavljanje delatnosti privatnog obezbeđenja „Intersec team“, protiv koga su podneli prijavu Policijskoj upravi Novi Sad.

„Ono što su uradili Novosađanima ispred Pokrajinske skupštine, Banovine, je za svaku osudu. I mi smo kao stranka podneli krivične prijave pritiv tih ljudi u belim majcama koji su, videli ste, gazili Novosađane“, rekao je Borko Stefanović iz SSP-a.

Da pored ili umesto policije grupa muškaraca u civilu i bez oznaka sprovodi red na skupovima i protestima nije prvi put, podseća pomoćnica urednika lista Nova Jelena Bulajić.

„To je strašno opasno, jer mi se čini kao da ova vlast pokušava da pokaže narodu da postoji neka njena pretorijanska garda koja će da je brani po svaku cenu i da je to iznad policije. Da vama niko ne može da pomogne. I to je zaista jako opasno i nešto preko čega ovo društvo ne bi smelo da pređe“, kaže Bulajić.

Do sukoba pripadnika firme, za koju gradonačelnik Novog Sada kaže da je angažovana da obezbeđuje zgradu i građana prošlog četvrtka, došlo je tokom usvajanja Generalnog urbanističkog plana, protiv koga su okupljeni demonstrirali.

Novi protest, ovog četvrtka, zakazan je zbog nasilja prema okupljenima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare