Proverite svoj HIV status: Besplatno testiranje u Gradskom zavodu za javno zdravlje

Vesti 30. nov 202308:09 0 komentara
Shutterstock

Povodom Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDS, ove godine svi zainteresovani građani mogu besplatno da se savetuju i testiraju na HIV, u petak 1. decembra, u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd, saopšteno je iz zavoda.

Testiranje se obavlja u Bulevaru despota Stefana 54a, IV sprat, u periodu od 8 – 18 časova.

Iz zavoda podsećaju da danas sa HIV infekcijom može da se živi dugo i kvalitetno, ukoliko se infekcija otkrije na vreme i pacijent dosledno uzima svoju terapiju.

„Terapija HIV infekcije u našoj zemlji je besplatna i dostupna svim pacijentima. Podaci registra za HIV/AIDS Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd pokazuju da se svake godine najveći broj inficiranih osoba registruje u Beogradu. U više od 90% slučajeva HIV infekcija je preneta rizičnim seksualnim odnosom. Takođe, znatan procenat inficiranih osoba sazna za infekciju u odmakloj fazi, što kao posledicu ima veći rizik za obolevanje od AIDS-a i umiranje“, navodi se u saopštenju.

Ističe se i da cilj UNAIDS-a za 2025. godinu glasi 95 – 95 – 95. „Dijagnostikovati HIV kod 95 odsto procenjenog broja osoba koje žive sa HIV-om, obezbediti lečenje za 95 odsto pacijenata sa HIV infekcijom i postići nedetektabilnu virusnu aktivnost kod 95 odsto lečenih. Ako rizik nije mogao da se spreči, od izuzetnog značaja je što pre proveriti svoj HIV status“, naglašavaju iz zavoda.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!