Pruga gde joj mesto nije: Nišlije i dalje čekaju izmeštanje ili „bar ogradu“

Vesti 30. nov 202219:298 komentara

Vlasti u Nišu i pre 50 godina su znale da državnoj pruzi Beograd - Sofija nije mesto u centru grada. Oko toga su i najveće podele: Ko živi južno od Trga, na Paliluli, on je "iznad pruge" i mora da računa na vozove u nivou ulica, bez ograda okolo. Na gužve, podignute rampe dok kompozicije i kompozicije prolaze. Rešenje svega čeka se decenijama i čekaće se još. Najčešće žrtve ovakvog nemara su deca na putu do škola.

Novembar, pre dve godine. Poginula devojka na povratku iz škole prelazeći prugu na Trošarini. Dan kasnije, protest na mestu nesreće i zahtevi: ogradite prugu, napravite pasarelu da se ovakvi slučajevi ne ponove.

POVEZANE VESTI

„Nažalost, nije ni prvi, a potrudićemo se da bude poslednji smrtni slučaj na pruzi. To je zapravo i cilj ovog današnjeg okupljanja“, kazao je tog novembra 2020. godine Stevan Mitrovski, tadašnji učenik Prve niške gimnazije Stevan Sremac i školski drug poginule devojke.

Dve godine kasnije, sve je ostalo isto.

N1: Je l’ bi bilo dobro da se izmesti pruga?

„Bilo bi. Ništa se nije promenilo ni pošto je ovde poginula devojčica“, kaže jedna žena sa detetom

„Ovde se samo afera digne ako neko pogine, ne daj Bože“, dodaje stanovnik Trošarine.

Ni to nije bilo dovoljno ovog puta. Prelazi se gde i pre.

„Čak nije ni trava pokošena, ni ovo žbunje“, rekla je stanovnica Niša.

Zvaničnih prelaza za pešake nema, za automobile samo jedan. Naselje je veliko, a brojne škole, autobuska stajališta i bulevari su odmah preko pruge.

„Jedno petnaest minuta mi treba da idem okolo. Ako voz ne svira, ja ga ne vidim“

Ista pruga, kilometrima dalje – u centru Niša. Prometna Ulica vojvode Gojka – ponegde je od ograde nešto i ostalo.

Najveći rizik – kako za vozače, tako i za pešake je na raskrsnici kod Apelacionog suda. Na pet mesta pruge presecaju prometne saobraćajnice na malom prostoru. Ovde su česte i nezgode kada voz obara pešake. Pruga je tu potpuno neobezbeđena, nema ograda za pešake.

„Nije bezbedno, na onu stranu non-stop nekog udare, skoro su udarili devojčicu“

„Previše rizično, a za decu posebno“

N1: Šta treba raditi?

„Pa da se izmesti, ako je moguće“

N1: Hoće li se to desiti?

„Ne verujem, oni to pričaju godinama“

Tačnije, decenijama. Još se sedamdesetih godina prošlog veka uočilo da mora da se izmesti „pirotska pruga“ koja je nekima, u međuvremenu, postala deo pokućstva.

Krak pruge koji kroz sam centar Niša zaobilazi železničku stanicu i uključuje se na prugu za Beograd, nekima je postala kao deo dvorišta. Ovde je kapija na koju ljudi koji ovde žive jedino mogu da prođu, pruga je metar od nje.

Niš nije ni metar bliže da sve ovo reši. Očigledno, ni da bolje obezbedi.

Komentari

Vaš komentar