„Prva dama ne treba da bude džet set“: Bivši diplomata za N1 o aktivnostima Tamare Vučić

Vesti 20. nov 202319:04 184 komentara
TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Biti žena predsednika je delikatna stvar gde je neophodno odvojiti lično od državnog, a sadašnja prva dama, prema rečima sagovornika N1, "to ne čini uspešno".

Supruga predsednika Srbije u poslednje vreme je aktivna kada je u pitanju moda.

Tako se na društvenim mrežama pohvalila foto editorijalom koji je snimam u Parizu. Na objavama je promovisala njenog omiljenog dizajnera, a ovih dana je u Parizu pokazivala skupu toaletu i kako se provodi na Nedelji mode.

Osim na revijama, prva dama Srbije je bila aktivna u biranju mirisne note za prvi nacionalni parfem „Miris jorgovana“ koji bi trebalo da napravi, kako je istakla najstariji francuski prozivođač parfema.

U proteklim nedeljama posetila je Kinu gde je bila u pratnji supruga i Egipat gde je učestvovala na više međunarodnih događaja koji se tiču žena preduzetnica, ali i afričko-azijskoj privrednoj saradnji.

Prema rečima diplomate Srećka Đukića, radi se o potrebi da se predstavi u javnosti kao poseban subjekat.

„Jasno je da kada je na poziciji na kojoj se nalazi to ne može bez politike. Nije slobodan strelac, ali jeste ličnost koja određuje svoj imidž“, kaže Đukić za N1.

On ističe da s obzirom da je supruga, u pitanju je delikatna situacija gde mora da se odvoji lično od od onoga što je državno, a da ona to ne čini uspešno.

„Pojavljuje se u svetu visoke mode ili ekskluzivnih mesta, promoviše dizajnere… Lično, može da učestvuje u takvim aktivnostima ali kao žena predsednika, ne baš. Poogotovo u državi gde postoji milion problema. Od gladnih, žednih, golih bosih, gde se femicid dešava svake nedelje. Deca stradaju na razne načine. Zbog toga, smatram da bi pre trebalo da bude posvećena ulozi nekog poput majke Tereze, a ne prve ličnosti u džet set društvu“.

Povezane vesti

Đukić navodi da se za svoj pare može kupovati šta hoće, ali da postoji dilema.

„Ako se šef države oblači iz fundusa i nosi sakoe koji, kako kaže, mirišu na naftalin, postavlja se pitanje kako ona to uspeva sa svojim primanjima. Mada, verujem da ima neku apanažu“.

On smatra da je takav pristup nekompatibilan sa mestom koje zauzima.

„Imali smo vrlo poznate šefove države, uticajne od našeg i u Jugoslaviji, ali i Evropu i svetu I takve stvari se razdvajaju. Deluje da ona verovatno želi, jer teško da bi je na to naterali. Svako je gospodar svoje slike, svog imidža. Bez obzira na broj savetnika za imidž ona je ta koja donosi odluku“.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/bs

Poredeći sa prethodnom prvom damom Srbije, suprugom Tomislava Nikolića, Đukić kaže da je za Tamara Vučić nema iza sebe skandale, kao što je bio slučaj sa Dragicom Nikolić. Delovanje iz drugog plana je onako kako Đukić doživljava ulogu žene predsednika.

„Posmatrao sam, žene sa vreme diplomatske službe. Dosta sam ih video i moram reći da ima blistavih primera koje deluju iz drugog plana i nikada ne zauzimaju ekran televizije ili naslovne stranice novina. Poput supruge Petra Stojanova, bivšeg predsednika Bugarske koja se izuzetno uspešno posvetila humanitarnoj misiji, a bila je skoro neprimetna u javnosti“, zaključuje Đukić.

Povezane vesti