Prva doživotna presuda po „Tijaninom zakonu“, sudija dobila aplauz

Vesti 05. jan 202119:11 25 komentara

Višestrukom otmičaru i silovatelju Ninoslavu Jovanoviću iz sela Malča kod Niša, Viši sud u tom gradu izrekao je najstrožu kaznu - doživotnu robiju zbog seksualnog zlostavljanja dvanaestogodišnjakinje. Presuda je doneta u prvostepenom postupku, tačno godinu dana od njegovog poslednjeg hapšenja, pošto je 20. decembra 2019. godine oteo maloletnu devojčicu iz niškog naselja Suvi Do na putu do škole. Očekuje se da njegova odbrana uloži žalbu, ali Jovanović ostaje u pritvoru do pravnosnažnosti presude.

Iza zatvorenih vrata sudnice, zbog zaštite maloletne žrtve u postupku, sutkinja Višeg suda u Nišu Tamara Savić dobila je aplauz pošto je pročitala presudu sudskog veća u postupku protiv Ninoslava Jovanovića iz Malče. Prva kazna doživotnog zatvora u Srbiji, u ovom slučaju zbog „seksualnog zlostavljanja u produženom trajanju“, doneta je tačno godinu dana od hapšenja Jovanovića na groblju u Malči, nakon potere u kojoj je učestvovalo oko 800 policajaca, žandarma, izviđača i građana.

U obrazloženju je sutkinja rekla da se pažljivo preispitivala visina kazne. Naime, rekla je da prethodno zakonodavstvo nije dopuštalo da Jovanović bude adekvatno kažnjen i da svrha sankcija bude ostvarena, a to je da on ne ponavlja krivična dela.

Povezane vesti

Jovanović je ranije osuđivan 11 puta i u zatvoru proveo više od 20 godina, čak je oslobađan i pre isteka kazne, a tada nije postojao zakonski osnov za donošenje doživotne kazne zatvora.

„Ona nikada ne može biti dobro. Ja kažem – presuda je minimalna za ono što je ona doživela i sa čim će da se bori do kraja života“, kaže majka žrtve Aleksandra Karimanović.

Sudsko veće moli medije i javnost da dopuste poslednjoj žrtvi da se psihološki oporavlja i time joj pomognu da nastavi detinjstvo tamo gde joj prekinuto. Osuđeni izricanju presude nije prisustvovao.

„Samo, eto, dokazuje da nije čovek“, kaže Aleksandra Karimanović.

Sutkinja je prethodno navela da je Jovanović bio uračunljiv i da je otmicu deteta i druga krivična dela, nesumnjivo, sa umišljajem sprovodio. Otac devojčice kaže da je doživotna robija za njega najmerodavnija kazna.

„S obzirom da je višestruki i da je 20 i više godina bio u zatvoru. Da se nikome ne bi desilo ono što se desilo mojoj ćerki“, kaže otac Robert Karimanović.

Osim da je Ninoslav Jovanović kriv, u presudi se navodi da zato što je oteo dvanaestogodišnjakinju iz Suvog Dola kod Niša dobija 11 godina zatvora, a najstrožu kaznu zatvora, doživotnu, dobio je zbog drugih krivičnih dela učinjenih tokom otmice. Suđenje je, iza zatvorenih vrata, trajalo sedam meseci. Jovanović je u zatočeništvu devojčicu držao od 20. do 29. decembra 2019, kada je pronađena u jednoj od praznih kuća u selu Pasjača. Sedam dana kasnije uhapšen je i on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare