Konstituisana Skupština Srbije, govor Vladete Jankovića izazvao buru

Tanjug/ Rade Prelić

U Domu Narodne skupštine konstituisan je novi, 13. saziv Narodne Skupštine. Na sednici su verifikovani mandati poslanika, nakon čega su oni položili zakletvu. Sednicom je predsedavao najstariji poslanik ovog saziva Vladeta Janković koji je sa govornice poručio da bi se u bilo kojoj zemlji gde deset godina nema ravnopravnih izbora doveo u pitanje legitimitet i ostalih grana vlasti. Janković je više puta prekinut aplauzom opozicionih poslanika, uz negodovanje poslanika vlasti. Šef poslanika SNS ocenio je da je Janković zloupotrebio poziciju i prekršio Poslovnik. Izbor skupštinskih organa uslediće u utorak.

Novi skupštinski saziv čini 250 poslanika sa 12 izbornih lista, a kako je medijima rečeno tokom konsultacija, očekuje se da će biti formirano 15 poslaničkih klubova.

U novom sazivu sastav skupštine je 120 poslanika sa liste „Aleksandar Vučić Zajedno možemo sve“, 38 sa liste „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ koju je predvodila Marinika Tepić, a treća po snazi je koalicija SPS-JS sa 31 poslanikom. Koalicija NADA ima 15 poslaničkih mesta, lista „Moramo“ 13, a Dveri i Zavetnici po 10 poslanika. Od manjina Savezu vojvođanskih Mađara je pripalo pet mandata, listi „Muftijin amanet“ tri, Vojvođanima i SDA Sandžaka po dva i Albancima jedno poslaničko mesto.

Pogledajte snimak emisije N1 Studio Live u kojoj smo pratili sva skupštinska dešavanja:

Razvoj događaja iz minuta u minut