Prvanović: Šokiran sam, odluka Upravnog suda o Malom skandalozna

Vesti 21. mar 202313:27 72 komentara

Istraživač Instituta za fiziku Slobodan Prvanović izjavio je u emisiji N1 Studio Live da je šokiran odlukom Upravnog suda da poništi prethodnu odluku da je doktorat ministra Siniše Malog plagijat. "Mislim da je odluka Upravnog suda skandalozna", kaže.

Upravni sud u Beogradu poništio je odluku Univerziteta u Beogradu da je doktorska disertacija ministra finansija Siniše Malog plagijat. Univerzitet u Beogradu doneo je ranije odluku da je doktorski rad ministra Siniše Malog plagijat i poništio njegov doktorat.

Prvanović kaže da je njegova prva reakcija da je „šokiran“.

„Mislim da je odluka Upravnog suda skandalozna. Ja bih vas vratio nekoliko godina unazad, kada smo ustanovili da je doktorat ordinarni plagijat, tu nema nikakve doleme, to je ustanovio nadležni organ BU, to je kasnije potvrdio i sam Senat BU, nema nikakve dileme što se tiče sadržaja, odnosno materije samog doktorata“, kaže on.

Dodaje da se zatim Mali žalio Upravnom sudu, na osnovu toga što nije ispoštovana neka procedura.

„Druga žalba je bila skandalozna, jer je pokušavao da svoj doktorat odobri pred sudom, a ne pred univerzitetom, što mislim da je blamantno za njega, ali to je već njegovo pravo. Ukoliko je održana procedura u skladu za njihovim preporukama i zahtevima, onda ne razumem na osnovu čega je Upravni sud mogao da ponovo to vraća ili ne daj Bože preinačuje odluju, odnosno bar se tako čini, da zalazi u domen materijalnog prava, što nije njegova uloga. Upravni sud je pre nekoliko meseci vratio to BU, sa nalogom šta treba korigovati što se tiče same procedure. S obzirom na to da su na univerzitetu sve inteligentni ozbiljni ljudi, ja verujem da je sve urađeno na najkvalitetniji način“, kaže on.

On ponavlja da je „doktorat Siniše Malog bio i ostao goli plagijat“.

„To je bila i originalna ideja prethodnog rukovodstva BU, da se baš na taj način ping pong dodaju između BU i FON, to je bio i razlog zašto sam ja podneo ostavku u Etičkom odboru BU pre nekoliko godina. Ukoliko je to tada bilo nađeno kao način da se na volšeban način dođe do toga da Mali postane doktor nauka, sasvim je moguće da je isti trik planiran, ali sada na drugom terenu, između BU i suda, čime se samo potvrđuje da sudovi u Srbiji nisu nezavisni i nepristrasni, već da su, po svemu sudeći, pod uticajem političkog vrha u državi, jer ja sumnjam da bi ovako nešto moglo da se dešava da je u pitanju neki običan građanin, koji nije na funkciji“, kaže Prvanović.

Sada je pitanje, kaže on, „da li će sudstvo u Srbiji sačuvati čast i ugled“.

„Odnosno postupati u skladu sa zakonima i propisima nepristrasno. Ja se bojim, uz ogradu da nisam video sadržaj najnovije odluke suda, bojim se da sud podleže uticajima sa državnog vrha“, kaže.

Komentari (72)

Vidi sve komentare