Prvanović uputio poziv uglednim ličnostima: Izjasnite se – za ili protiv režima

Vesti 14. dec 202108:59 89 komentara
Slobodan Prvanović
N1

Istraživač u beogradskom Institutu za fiziku Slobodan Prvanović uputio je poziv uglednim ličnostima u kojem ih poziva da se javno deklarišu po pitanju podržavanja ili osude aktuelnog režima.

Prvanovićev poziv prenosimo u celosti:

„Poštovani akademici, profesori, naučnici, umetnici, sportisti, javne ličnosti…

Pozivam vas da se javno oglasite i iznesete svoj stav o trenutnoj situaciji i stanju u kome se nalaze naša država i društvo. Dosta je bilo skrivanja, dosta je bilo izbegavanja preuzimanja odgovornosti za to u kom pravcu će Srbija da se kreće.

Više nema nikakvog opravdanja za apolitični stav jer je država pred egzistencijalnim i institucionalnim kolapsom, devalviranje Ustava i zakona je stiglo do grotesknog nivoa, a putem nekontrolisanog zaduživanja pljačka se ne samo ova, već i buduće generacije stanovništva.

Standardi civilizovanog sveta u oblasti elektronskih i štampanih medija kod nas su postali nedopustivi jer su laž i obmana oruđa besprizorne propagande u službi održavanja na vlasti odnarođenog režima.

Beskrupuloznost u odnosu prema svemu i svakome ko bi mogao da ugrozi nezajažljivu pljačku, zloupotreba položaja na svim nivoima vlasti i neotesanost u svakom aspektu javnog delovanja i ponašanja postali su svakodnevica koja, ako se ne prekine, preti da preraste u trajno stanje.

Ukratko, Srbija je danas razvalina čije propadanje mora hitno da se zaustavi kako bi se, što pre, krenulo sa saniranjem nanete štete i sveopštom obnovom.

Ćutanje, pravdano pozicijom neutralnosti i nemešanja, više nije prihvatljiva mogućnost. Izbegavanje izjašnjavanja zapravo jeste, i tako mora i treba da bude tumačeno, prećutno podržavanje aktuelnog režima.

Konsekventno, odsustvo jasno iznetog kritičkog stava prema vladajućem režimu predstavlja omogućavanje ili čak saučestvovanje u uništavanju države i, bez ikakvog patetičnog preterivanja, ugrožavanju egzistencije građana.

Zato, pozivam vas da se javno oglasite. Pozivam vas da javno, jasno i glasno kažete: Ja sam protiv aktuelnog režima! Ovo nije poziv na banalno svrstavanje u nečiju korist. Ovo je poziv na patriotsko izjašnjavanje u prilog zdrave, jake, normalne i civilizovane Srbije.

U ovom odsudnom trenutku naše istorije stavite svoje ime ispod rečenice: Ja sam protiv aktuelnog režima!“

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare