Prvi dan jeseni – pravi letnji dan, temperatura do 35 stepeni

Vesti 23. sep 202308:18 2 komentara
Filip Krainčanić/Nova.rs

Iako je danas prvi dan jeseni, očekujemo pravi letnji dan. Najviša dnevna temperatura kretaće se u intervalu od 28 do čak 35 stepeni. Duvaće umeren do pojačan vetar južnih smerova.

Letnje vremenske prilike potrajaće još danas, dok posle podne i uveče očekujemo promenu vremena.

Prostrano polje niskog vazdušnog pritiska koje se svojim centrom nalazi iznad severa Evrope sve više će uticati na vreme u Srbiji. U Đenovskom zalivu će doći do formiranja ciklona koji će se, preko Sredozemnog mora, pomerati južnije i u našoj zemlji usloviti obilnije padavine, nepogode i osetan pad temperature.

Dobro razvijen oblačni sistem zahvatiće danas posle podne sever i zapad naše zemlje, a tokom noći i sutra tokom prepodneva proširiće se i na ostatak Srbije. Do kraja večeri intenzivnijih pljuskova praćenih grmljavinom i severozapadnim vetrom može biti u Bačkoj, zbog čega je RHMZ aktivirao crveni meteoalarm u ovom delu Vojvodine.

U nedelju iznad cele naše zemlje oblačno, sa obilnijom kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom. Prema upozorenju RHMZ-a, može pasti od 40 do 80 mm kiše, lokalno i do 100 mm, što predstavlja mesečnu količinu padavina. Na teritoriji Vojvodine, zapadne Srbije, Beograda i Šumadije na snazi je crveni meteoalarm, u ostatku zemlje narandžasti. Lokalno će biti i uslova za pojavu nepogoda. Duvaće severni i severozapadni vetar, jakim intenzitetom u zoni pljuskova. Biće osetno svežije, najviša dnevna temperatura će se kretati u intervalu od 18 do 27 stepeni.

Upozorenje na obilnije padavine i nepogode ne važi samo za Srbiju, već i za ceo naš region, posebno za istočnu obalu Jadrana i Panonsku niziju.

Postepeni prestanak padavina i stabilizacija vremena očekuju se već od ponedeljka. Veći deo naredne sedmice očekujemo pretežno vedro vreme, sa najvišom dnevnom temperaturom ispod 30 stepeni.