Prvi maj u svetu ustanak, u Srbiji uranak, razlozi – u tradiciji

Vesti 01. maj 202119:09 > 19:33 44 komentara

Širom sveta protestima i štrajkovima obeležen je Međunarodni praznik rada. Međutim, u Srbiji već godinama većina ovaj dan obeležava uz iće i piće, a tek nekolicina izlazi na ulice zahtevajući svoja radnička prava. Tako je bilo i danas. Izletišta puna, uglavnom mladih ljudi, transparente malo ko na ulicama nosi.

U znak sećanja na žrtve radničkog pokreta zarad većih radnih prava, svetom su se danas nosili transparenti.

Uprkos pandemiji bunt se širio po Parizu. Na ulicama Istanbula čak je došlo i do incidenata. Sarajlije su paradno zahtevale bolje uslove rada.

U Beogradu je nekoliko članova Saveza komunističke omladine Jugoslavije pokušalo da održi vatru proletarijata.

POVEZANE VESTI

Mnogo je više bilo onih koji su vatru održavali ćumurom.

„Poneli smo nešto malo za roštilj i tako… U suštini, idealan dan za prirodu“

„Planiramo da roštiljamo, posle da igramo odbojku, da se družimo, pijemo i da uživamo… Posle one korone svima bi dobro došlo ovo“

„Došli smo malo sa decom i malo smo se pomerili od gužve, ali mora čovek nešto da uradi. Mislim, dosta smo bili zatvoreni, malo nam je dosta i sad je vreme da se malo čovek opusti koliko može, kad je vreme za to“, kažu izletnici.

Zašto je u svetu Prvi maj dan štrajka, a kod nas prilika za izlet?

Naučna saradnica Instituta za noviju istoriju Srbije Sanja Petrović Todosijević objašnjava – za vreme socijalističke Jugoslavije organizovane su povorke trijumfa radničke klase, a ne protesti, dok je poslednje tri decenije obeležila privatizacija društvenog kapitala i devastacija radnika.

Povorke su se vratile, na njima se izražava nezadovoljstvo, ali su znatno manje nego ranije.

„Stasale su ne samo nove generacije, već su stasali i novi radnici, koji nemaju nikakvu svest o tome na koji način se treba odnositi prema nečemu što nisu samo lična prava, već su prava svih nas“, dodaje Petrović Todosijević.

Ujedinjeni granski sindikat „Nezavisnost“ ove godine ne organizuje ni ustanak, ni uranak.

Predsednik te organizacije poručuje – nema tradicije autonomne sindikalne borbe, jer su do pre 20-30 godina sindikati bili produžena ruka države.

„Znači, mi moramo da se uspravimo, mi moramo ponovo da počnemo razmišljajući. Znači, ovo je vreme za novi početak – nema ustanka, nema uranka, ali nema više ni praznih manifestacija, da odeš Prvog maja pred Vladu, ostaviš neke zahteve, a zgrada prazna“, navodi Zoran Stojiljković iz UGS Nezavisnost.

Stojiljković se pita ima li svrhe upućivanje zahteva Vladi i parlamentu, čiji mandati su oročeni do kraja godine.

Ministarka za rad smatra da ima, i ocenjuje da resor koji vodi ima izuzetno dinamičan odnos sa sindikatima kada se govori o radničkim problemima.

„To vrlo često nisu prijatne diskusije, često i dugo traju, ali kažem vam, imamo isti cilj, idemo u istom pravcu i nadam se da će se brzo videti efekti našeg zajedničkog rada“, izjavila je ministarka Darija Kisić Tepavčević.

Možda bi efekti bili vidljiviji kada bi svi zajedno jedno poslepodne otišli na Košutnjak ili Adu Ciganliju. Po današnjim prizorima čini se kao da problema ni nema.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare