Prvi sastanak Vučića i Kurtija posle Ohrida, nijedan nema velika očekivanja

Vesti 01. maj 202322:31 73 komentara

Delegacije Beograda i Prištine sastaće se u utorak u Briselu, da bi razmotrile dalju implementaciju martovskog sporazuma iz Ohrida.

Očekivanja nisu velika od novog sastanka na vrhu, koji se održava u napetoj atmosferi posle bojkotovanih izbora na severu Kosova. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre neki dan samo je odmahnuo glavom na pitanje šta očekuje, dok kosovski premijer Aljbin Kurti poručuje da neće dozvoliti da Zajednica srpskih opština bude novi oblik Republike Srpske.

POVEZANE VESTI:

I Vučić i Kurti potvrdili su dolazak u Brisel, ali nijedan nema velika očekivanja. Sa srpske strane očekuje se razgovor o Zajednici srpskih opština (ZSO), dok kosovski Albanci očekuju da će tema biti sudbina nestalih.

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić kaže da je Priština svih ovih godina radila na tome da izbegne formiranje ZSO.

„Verujem da će se to nastavniti i sutra da će pokušati sa razvodnjavanjem te teme, i da minimiziraju značaj ZSO, počev od imena statuta upravljačkog tima, pa do ovlašćenja koja ta zajednica ima“, ocenjuje Dačić.

Kurti: Neću dozvoliti bilo kakav oblik RS na Kosovu

Armend NIMANI / AFP

Kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu hrvatskoj agenciji Hina, poručuje da neće dozvoliti stvaranje bilo kakvog oblika Republike Srpske na severu Kosova.

„S obzirom na insistiranje Brisela, biće mi drago da vidim kakav su nacrt pripremili, mada mislim da bi bilo bolje da mi ga prvo predstave u Prištini. Ja ću, međutim, obezbediti da ono što je već dogovoreno 27. februara u Briselu bude ispunjeno, a to je postojanje odgovarajućeg nivoa samouprave srpske zajednice po najvišim evropskim međunarodnim standardima za zaštitu manjina“, poručuje Kurti.

Predednik Srbije već drugi put pred domaćom javnošću objašnjavao je da nije ništa potpisao i prihvatio, već da će, kako tvrdi, Srbija implementirati sporazum do određene granice. Na istoj konferenciji pre nedelju dana, Vučić je govorio o evropskum predstavnicima i kako oni dočekuju sastanak 2. maja.

„Oni čekaju predlog Vlade Kosova o Zajednici srpskih opština, oni pojma nemaju, oni veze blage nemaju, ti ljudi se nisu udostojili da pročitaju elementarna akta pa da znaju kako ide ceo proces. Čekamo naš upravljački tim da iznese plan, srpski upravljački tim, a ne Vlada Kosova, a onda će da kažu: ‘Evo, počeo je proces, ‘ajde Srbi vratite se u institucije.’ A, ne“, kazao je tada Vučić.

Elek: ZSO bi mogla da bude podsticaj povratku Srba u institucije

Bojan Elek
N1

Tačno je da novi susret Vučića i Kurtija stiže u trenutku nakon lokalnih izbora u četiri severne kosovske opštine, koje su Srbi bojkotovali, na kojima je glasalo tek tri odsto građana, a za gradonačelnike su izabrani etnički Albanci.

Ukoliko ZSO bude dogovorena u Briselu, to može da bude podsticaj koji bi ipak doprineo povratku Srba u kosovske institucije, ocenjuje Bojan Elek iz Beogradskog centra za ljudska prava za Dojče Vele.

„Da bi ZSO funkcionisala, neophodno je učešće srpske zajednice na Kosovu. Nakon lokalnih izbora na severu, ne postoje uslovi za to i moraće da se nađe rešenje“, smatra Elek.

Velike pomake u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine niko trenutno ne očekuje ali novi rok za to je moguće donatorska konferencija za Srbiju i Kosovo koja bi mogla da se održi sredinom avgusta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare