Prvom osnovnom javnom tužilaštvu naloženo da sasluša profesora Arhitektonskog

Vesti 24. avg 202215:187 komentara
Izvor: N1

Koordinator Višeg javnog tužilaštva u Beogradu naložio je Prvom osnovnog javnom tužilaštvu da bez odlaganja započne dokazne radnje u predmetu "Arhitektonski fakultet" i prijavljenog profesora pozove na saslušanje u svojstvu osumnjičenog.

Nalog je dat, kako je saopšteno, jer je VJT već odradilo sve neophodne provere u saradnji sa policijom, a „posebno imajući u vidu prirodu krivičnog dela, celishodnost postupka i potrebu žrtava da im se obezbedi hitna i neophodna zaštita“.

Povezano:

U saopštenju se podseća da je Više javno tužilaštvo u Beogradu u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova sprovelo predistražni postupak u ovom slučaju, iniciranom od strane medija, nakon što se određeni broj studetkinja putem društvenih mreža požalilo na ponašanje jednog profesora Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Pripadnici MUP-a su po nalogu VJT u Beogradu obavili razgovore sa studetkinjama koje su se odazvale pozivu policije, a koje su prethodno Povereniku za ravnopravnost Arhitektonskog fakulteta podnele interne prijave za uznemiravanje nakon javnog poziva dekana da to učine.

Nakon toga postupajući tužilac VJT u Beogradu je sa devojkama, za koje je procenio da su oštećene izvršenjem krivičnog dela polno uznemiravanje iz člana 182a Krivičnog zakonika, obavio razgovor i upoznao ih sa njihovim pravima, odnosno da se shodno zakonskim odredbama, krivično gonjenje za to krivično delo preduzima – po privatnom predlogu, navodi se u saopštenju tužilaštva.

To znači, kako se pojašnjava, da tužilac može da pokrene krivični postupak samo ukoliko se oštećena izjasni da stavlja predlog za krivično gonjenje. Takođe, ukoliko oštećena u bilo kom trenutku do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka odustane od predloga, tužilac ne može da nastavi krivično gonjenje, već postupak obustavlja.

Nakon razgovora sa tužiocem tri devojke su se izjasnile da žele da podnesu predlog za krivično gonjenje protiv profesora, zbog krivičnog dela polno uznemiravanje.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je nakon toga, sredinom meseca, krivično gonjenje u ovom predmetu prosledilo Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, kao nadležnom za dalje postupanje, navodi se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar