PSD postavio kartonsku bistu Olivera Ivanovića ispred Vlade Kosova

Vesti 18. jan 202316:16 2 komentara
Dardan Moljićaj/Fejsbuk

Socijaldemokratska stranka (PSD) postavila je u dvorištu kosovske vlade u Prištini kartonsku bistu Olivera Ivanovića sa prekjučerašnjim rečima kosovskog premijera, a ispred nje položili su i venac. Bivši Kurtijevi saborci u Samoopredeljenju akciju su organizovali kao kritiku na Kurtijevu izjavu o pozitivnoj ulozi srpskog lidera na petogodišnjicu ubistva srpskog lidera.

Petu godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića pre dva dana obeležili su pomeni u Kosovskoj Mitrovici, Beogradu i drugim gradovima, izjave članova porodice, političara sa Severa Kosova i Beograda, ali i jednog iz Prištine – i to premijera, Aljbina Kurtija, prenosi Kossev.

Nekada i sam ga nazivajući ratnim zločincem, sada je u video poruci na srpskom kazao da je ubijeni političar sa Severa neko ko je radio za multietničko Kosovo, bio posvećen interesima svoje zajednice i ophodio se sa poštovanjem prema onima sa kojima se nije slagao.

Izjava Aljbina Kurtija naišla je na brojne negativne reakcije opozicije u Prištini koji su je nazivali „šokantnom i sramnom“.

Istu poruku danas je za Kurtija imao i PSD, upravo performansom ispred zgrade kosovske vlade, u čijem centru je upravo ubijeni srpski lider.

Lider ovog pokreta, Dardan Moljićaj kazao je da „bista“ ima dvostruku funkciju:

„Teši Kurtija sa jedne strane i otkriva njegove tendencije da reinpretira lik Ivanovića s druge“.

I Moljićaj je pokojnog Olivera nazvao osuđenim ratnim zločincem, a Kurti, kaže, njegov lik želi da reinpretira u okviru svog sukoba sa Aleksandrom Vučićem.

„Ovaj premijer je, za svoje potrebe, za svoju ideju o državi, godinama koristio ovog čoveka kao predstavnika zločina na Kosovu. Sada hoće da ga iskoristi pred Vučićem. Ova tendencija je loša“, kazao je Moljićaj prištinskim medijima.

Ujedno je, u objavi na Fejsbuku, poručio kosovskom premijeru da treba da se izvini.

Pored osuda opozicije na račun kosovskog premijera, u emisijama i na portalima tokom jučerašnjeg dana smenjivali su se istoričari, analitičari, sociolozi, koji su spočitavali Kurtiju to što „odaje počast zločincu“, drugi su poručivali da je „glorifikacija Ivanovića moralni, nacionalni i istorijski zločin“, a treći da je reč o taktičkom potezu kosovskog premijera prema srpskoj zajednici.

Gostovali su i oni koji su predstavljeni kao porodice „žrtava Ivanovića“, te su se u medijima pojavili naslovi poput „Ne može da zaustavi suze dok priča o tome kako je Ivanović odveo članove njegove porodice da ih ubije“, „Protiv Kurtija se okreće i žrtva koja je svedočila protiv Ivanovića“, „Proklinjem svoju ruku što sam glasala za Kurtija“.

Sam Kurti je ranije o Ivanoviću govorio kao o ratnom zločincu, uključujući i u periodu nakon ubistva.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare