PSG: Vučić i Brnabić hitno da uvedu kovid-propusnice

Vesti 29. sep 202110:47 18 komentara
Logo

Pokret slobodnih građana poziva predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić da prestanu, kako su naveli, sa populističkim govorima, "u kojima zarad nemoralnog očuvanja rejtinga podilaze biračima" i da hitno uvedu mere koje su dale rezultate u Evropi poput kovid propusnica i obavezne vakcinacije za zaposlene u državnim institucijama.

Uprkos propagandi o neviđenim uspesima u borbi protiv pandemije i vladi koja sve radi na pomoći građanima, Srbija je juče, sa gotovo 8500 novozaraženih od korona virusa, bila prva u Evropi i treća u svetu po tom parametru u odnosu na broj stanovnika, navodi se u saopštenju PSG, u kom se ističe da se Srbija našla „u društvu država kod kojih ni ne postoji zdravstveni sistem poput Belizea, Surinama i Mongolije“.

Izgradnja bolnica i brza nabavka vakcina, umesto rešenja problema postali su izgovor i zaštita od toga da se uvode mere koje bi smanjile broj zaraženih, ocenjuju iz PSG.

„Ova pandemija je pokazala da se zdravstveni sistem i zdravstvena kultura kod građana ne mogu izgraditi preko noći milijardama evra uloženim iz pozajmica, već se moraju postupno graditi i negovati. Ne postoji novac kojim ćemo nadomestiti decenijski odlazak više hiljada lekara i medicinskih sestara zbog zabrane zapošljavanja i malih plata u tom sektoru, niti poništiti godine propagande teoretičara zavere na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Na kraju smo došli do toga da su juče u većini kliničkih centara otkazane sve zakazane operacije pacijenata“, ističe se u saopštenju.

PSG ocenjuje da se „Vučić zbog straha od pada rejtinga i blizine izbora skriva iza Ustava, još jednom obmanjujući građane pošto u njemu nema nikakvih ograničenja za sprovođenje epidemioloških mera“. Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti vrlo precizno definiše kada se i kako mogu uvoditi najstrože mere, a što smo mogli i da vidimo tokom proleća 2020. godine, dodaje Pokret.

Srbija je, konstatuje PSG, u prethodnih osam meseci izgubila 30 hiljada građana više nego u godinama pre pandemije, što je, kako navode, jasan pokazatelj stanja u zdravstvenom sistemu, kao i toga šta nas čeka ukoliko se mere hitno ne uvedu. Odgovornost za smrt desetina hiljada građana će na kraju biti samo na vladi, predsedniku i kriznom štabu, zaključuje PSG.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare