Psihijatar u Klinici Laza Lazarević: Ova država nas prezire

Vesti 31. mar 202300:10 6 komentara
Laza Lazarević, ustanova, klinika za psihijatrijske bolesti,
N1

Pedesetak zaposlenih koji su mesecima u štrajku u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ dobilo je prošle nedelje upozorenja pred otkaz uz obrazloženje da su na protestu ispred klinike početkom marta sprečavali prolazak kola Hitne pomoći „čime su otežali pružanje blagovremene medicinske pomoći“, piše Novi magazin.

Među „dobitnicima“ je i psihijatar Igor Radosavljević koji za Novi magazin kaže da zna da je upozorenje napisano za pedesetak zaposlenih „zbog blokiranja nekog nepostojećeg saniteta tokom štrajka“.

POVEZANE VESTI:

On je nedavno na Fejsbuku javno prozvao ministarku zdravlja Danicu Grujičić, ali i predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić, poručujući da im ne veruje ništa.

„Vi puštate da naša bolnica bude uništena i devastirana do kraja i pričate bajke kako ‘onaj zli SPS ne da svoj partijski plen’, zato direktorka koju više nije moguće adekvatno komentarisati ne može biti smenjena, dok paralelno bivaju uništeni životi stotina zaposlenih, članova porodica i pacijenata“, naveo je Radosavljević.

Ministarka Grujučić jeste prošle godine preporučila smenu v.d. direktorke, ali Radosavljević u razgovoru za Novi magazin pita šta je ona nakon toga uradila.

„Ljut sam na profesorku jer dopušta da bude ikebana u vlasti i neko čijim se odlukama bukvalno rugaju! Gde je njena energična reakcija na to što umesto da se rutinski sprovede u delo smena koju je predložila, mi četiri meseca kasnije imamo najgore iživljavanje nad zaposlenima koje se slobodno može nazvati terorom, a smene nema ni u najavi? Pljušte otkazi i upozorenja, nema bukvalno nikoga da nas zaštiti! Mogu samo da zaključim da je ministarki, nažalost, bitnija sama pozicija nego da se stvarno zauzme za rešavanje ogromnog problema“, ocenjuje on.

Radosavljević ponavlja optužbe za mobing na račun v.d. direktorke, ističući njen „pretećo i drzak ton u komunikaciji sa zaposlenima, bez elementarne pristojnosti i poštovanja, uvek sa dozom podrazumevajućeg omalovažavanja“.

„Mi smo suočeni s kažnjavanjem preko odbijanja od plate i gotovo redovnim premeštanjem zaposlenih sa jednog na drugo radno mesto bez ikakvog obrazloženja. I da naglasim da je prosto nemoguće nabrojati sve neprijatne situacije koje su trpeli i trpe zaposleni, ali imam ih još mnogo na vrhu jezika“, kaže on.

Svoje prvo upozorenje je, kako navodi, dobio marta prošle godine kad je optužen da je ugrozio pravo na poverljivost, zato što je uznemirenom pacijentu od 18 godina u dežurstvu omogućio telefonski kontakt s majkom.

„Direktorku je zapravo uznemirila mogućnost da pacijent majci prenese neka dešavanja u bolnici. Dakle, poziv mladića majci protumačen je kao curenje poverljivih informacija, što me je stvarno zapanjilo“, objašnjava Radosavljević.

Drugo upozorenje dobio je na osnovu službene beleške nadređenih da je izašao u radno vreme na štrajk i ostavio pacijente.

„To je bila gnusna laž jer radim u sektoru gde pacijenti dolaze na aktivnosti sa drugih odeljenja i po završetku aktivnosti vraćaju se na matična odeljenja. U trenutku mog odlaska na štrajk pacijenata više nije bilo u mom sektoru. Inače, kada je već reč o mobingu, da dodam i da je manir vladanja direktorke da nalaže načelnicima da pišu službene beleške koje potom koristi kao osnov za pisanje upozorenja o razlozima za prestanak radnog odnosa. Nažalost, veliki deo načelnika i glavnih sestara bestidno pristaje na to“, ističe on.

Radosavljević poručuje i da će sa svojim kolegama nastaviti sa borbom.

„Mi se zaista nadamo da će se naći razuma u našim institucijama jer ovo vodi u devastaciju i upropašćavanje naše ustanove. Šta će biti s našim pacijentima koji imaju vekovno poverenje u Kliniku? Konačno, ja još nisam dobio otkaz, ali ga očekujem ukoliko naša v.d. direktorka ne bude smenjena, a onda je gotovo izvesno da ću potražiti posao u inostranstvu. Zapravo, u samo nekoliko dana imao sam više od desetak ponuda, na sreću ili nažalost, nisam siguran“, zaključuje on.

Komentari (6)

Vidi sve komentare