Psiholog o snimku mladića koji puca: Emitovanje videa izuzetno štetno i opasno

Vesti 09. maj 202321:43 40 komentara
Printscreen/Happy TV

U trenutku kada je društvo i dalje u apsolutnom šoku posle i kada tek počinje da se suočava sa razmerama tragedije koja se dogodila, javno puštati u udarnom terminu na televiziji sa nacionalnom pokrivenošću nešto što se direktno dovodi u vezu sa počinjenim zločinom jeste nešto što nema apsolutno nikakvog smisla i opravdanja i može samo da nanese štetu, naglašava u razgovoru za portal N1 psiholog i porodični psihoterapeut Radmila Vulić Bojović.

Sagovornica portala N1 ističe da je sa stanovišta psihološke struke i onoga što se zna o traumatskom i posttraumatskom radu „ovo (emitovanje snimka) upravo nešto što nikako ne bi trebalo raditi“.

Povezane vesti:

Podsetimo, na televiziji Hepi, koja ima nacionalnu frekvenciju, u ponedeljak je prikazan video-snimak mladića koji puca iz snajperske puške, za koji predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da ga je gledao trinaestogodišnji K. K. koji je prošle srede u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar” ubio osmoro učenika i školskog čuvara.

„Teško je pronaći uzročnu vezu, ali ovo je ono što je nesumnjivo gledao dečak-ubica. Sad se postavlja pitanje kako da regulišemo ove sadržaje, to je pitanje za budućnost, pre svega“, istakao je Vučić nakon emitovanja uznemirujućeg snimka.

Vulić Bojović napominje da se s razlogom stalno ponavlja da u medijskom izveštavanju o ovakvim tragedijama ne treba insistirati na detaljima, objašnjavajući da za ljude koji su ranjivi i skloni antisocijalnom i asocijalnom ponašanju to može biti „direktna inspiracija i podrška stavu da je u redu iz nekog razloga nekome nauditi“.

N1

„Zbog toga je emitovanje ovakvih sadržaja izuzetno štetno i opasno. To nije medijski sadržaj koji u ovom trenutku treba promovisati zato što to deluje na već uznemirenu i potresenu populaciju. Gledam ljude koji počnu da pričaju o toj tragediji i rasplaču se, a nikakve direktne veze nemaju s njom. To ih pogađa zato što su ljudi, roditelji, slome se u trenutku. Zato smatram da ovako nešto ne može da ima bilo kakav pozitivan efekat“, zaključuje sagovornica portala N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare