Psihološkinja: Roditeljima teže pada polazak u školu, za decu je to logičan sled

Vesti 30. avg 202220:31 2 komentara

Porodična psihološkinja Radmila Vulić Bojović rekla je, govoreći o novoj školskoj godini, da je skoro sigurna da je roditeljima teže nego deci. "Za dete je to logičan sled, raduje se. Roditelj pripisuju drugačije značenje, svesni su odgovornosti i ograničenja koja će uslediti. Đaci moraju da ležu ranije, ustaju ranije, uđu u drugačiji ritam od onog sa rasputa. Deci tokom školske godine roditelji ograničavaju vreme za igrice, kada je raspust to nije slučaj - iz moda neograničenosti prelaze u mod ograničenja, samim tim jeste izazovno", rekla je ona u Danu uživo na N1.

Kaže da je to velika promena za roditelje i navodi da poznaje puno parova koji kažu „sve je drugačije kada nemamo školu“.

„Porodična dinamika se potpuno menja, imali smo pandemiju gde su roditelju mnogo bili involvirani u onlajn nastavu, roditelji su rasterećeni kada je raspust. Ni roditeljima nije lako, i mi kada se vratimo sa godišnjeg odmora, ni nama nije lako, život je smenjivanje ciklusa“, dodala je ona.

Povezane vesti:

Vulić Bojović je kazala da od deteta zavisi koliko će biti spremno za polazak u školu, kao i od toga kako se sa njim priča.

„Sećam se da je na mojoj priredbi jedna devojčica tako vikala i plakala, kada je bila nevaljala rekli su joj ‘videćeš ti kada krećeš u školu’. Zavisi kako se sa decom razgovara, neki imaju braću i sestre. Načelno, za prvo dete u porodici taj polazak je izazovan, probija se led, nema nikoga pre njega, zavisi kako se dete priprema za školu, kako se komunicira, da li je dete društveno, neka se rado druže, a imate decu koja su više okrenuta sebi, usmereni da sami sebe zabavljaju“, navodi ona.

Govoreći o pandemiji koronavirusa, kaže da je bilo izazovno organizovanje za praćenje onlajn nastave.

„Treba imati prostore, nemamo palate, manji su stanovi, pa ako dodate roditelje koji rade od kuće, to postaje vrlo složen sistem, uzavreli, u kome se jako iscrpljuju resursi, nikome to ne pada lako. Ako uspemo da izguramo da škola regularno funkcioniše bilo bi jako dobro, ali sada znamo da može i onlajn“, istakla je.

Sagovornica N1 kaže da je polazak u peti razred još ozbiljnija tranzicija od polaska u prvi razred kada su deca mala i prihvataju da im odrasli modeluju vreme.

„Dete u petom razredu je u pubertetu, ima neke svoje navike koje mora da menje iz fundamenta, prelazi se na predmetne nastavnike. Trebalo bi razgovarati sa detetom, da se od samog početka dovoljno vremena odvoji za svaki predmet posebno. Polazak u prvi razred srednje je još izazovniji, poklapa se sa periodom adolescencije, deca su jako osetljiva, vrlo su ranjiva u socijalnom smislu, kakvo će društvo biti. Mislim da srednjoškolcima treba više podrške u tom domenu, svi imaju pune ruke posla“, zaključila je Radmila Vulić Bojović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare