Pusić: Sramotno što je „Oluja“ i dalje izazov za odnose Hrvatske i Srbije

Vesti 04. avg 202208:43 34 komentara
N1

Smatram sramotnim da je 27 godina posle vojno-policijske akcije “Oluja” to još “izazov” za odnose Hrvatske i Srbije, izjavila je u intervjuu za dnevni list Danas bivša šefica diplomatije Hrvatske Vesna Pusić, koja smatra da to pokazuje kako današnja vođstva zemalja u regionu obilno politički eksploatišu ratove devedesetih.

Pročitajte još:

Ona da ne vidi ništa čudno u tome da su u Hrvatskoj bili srećni kada su videli da rat završava i da će Hrvatska postojati na celoj svojoj teritoriji, „ali to nikako ne znači da se slavi činjenica da je taj rat okončan i sa između 150.000 i 200.000 izbeglih i prognanih građana srpskog etniciteta, niti znači da se slave zločini počinjeni s hrvatske strane”.

“Što se Hrvatske tiče, ‘Oluja’ je bila vojna operacija koja je de fakto završila rat u Hrvatskoj i oslobodila glavninu privremeno okupirane teritorije i tako sprečila formiranje trajnog destabilizatora, neke vrste ‘Republike Srpske’ u Hrvatskoj“, objasnila je Pusić za Danas.

Bez toga, kako je ocenila, Hrvatska ne bi mogla postati stabilna država, ne bi mogla ući u EU, NATO, Evrozonu i generalno ne bi mogla funkcionisati.

Glavna odgovornost i greh tadašnjeg hrvatskog rukovodstva, ukazala je Pusić, dogodio se posle „Oluje“, u tri, četiri nedelje u kojima „dozvoljeno bezvlašće u oslobođenim područjima“.

„Većina zločina nad hrvatskim Srbima civilima dogodila se upravo u tom razdoblju i to je svakako crna mrlja, mislim više na tadašnjem hrvatskom političkom vođstvu, nego na hrvatskoj vojsci”, smatra Pusić.

Hrvatske vlade su u više navrata pokušale uključiti odavanje pijeteta tim žrtvama u obeležavanje godišnjica akcije ‘Oluja’, tvrdi ona, ali misli da bi to trebalo da bude jasnije, nedvosmislenije i eksplicitnije izraženo.

„No, ljudi stradali u ratu i od rata nikada neće doživeti ‘poštenu pravdu’. Najbolje što im možemo osigurati je da njihovi naslednici žive u pravednoj, demokratskoj, pravnoj državi, bez diskriminacije i ratnog huškanja”, naglasila je Pusić, uz poruku da ćemo se svi u regionu oko toga morati još malo potruditi.

Osvrćući se na ocene o istorijskom revizionizmu u Hrvatskoj, ocenila je da je svako negiranje zločinačkog karaktera ustaškog režima istorijski revizionizam koji treba razotkriti i prokazati.

“No, to ni na koji način ne objašnjava niti opravdava pokušaj srpskog predsednika Vučića da iskoristi žrtve ustaškog koncentracionog logora Jasenovac za današnju političku mobilizaciju na mržnji prema susedima. Ako išta, to može biti mesto pomirenja ili zajedničkog pijeteta”, zaključila je Pusić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare