Putin u Srbiji za procenat iza Vučića po popularnosti, „možda bi ga i pobedio“

Vesti 29. jun 202214:16 51 komentara

Aleksandar Vučić je samo za jedan procenat popularniji od (Vladimira) Putina, što govori da Putin ne da bi ušao u drugi krug kad bi mogao da se kandiduje u Srbiji, nego bi možda i pobedio Vučića, ali treba razumeti i tu vrstu kauzalnosti - da je Vučić svoj kult ličnosti gradio stalnim pozivanjem na Putina", rekao je Zoran Panović na predstavljanju istraživanja Demostata.

Istraživanje je pokazalo da je Milorad Dodik najpopularniji srpski lider posle Vučića, a da se Viktor Orban percipira kao domaći lider, dodajući da je to već jedna vrsta političkog fenomena, kaže Panović.

Tačno 46 odsto ispitanih najviše poverenja ima u Aleksandra Vučića, po šest odsto najviše veruje Zdravku Ponošu i Ivici Dačiću, a 27 odsto ispitanih nema poverenja ni u jednog političara, navedeno je. Od svetskih lidera najbolje mišljenje ispitanici imaju o Vladimiru Putinu (45 odsto), Si Đinpingu (12 odsto) i Emanuelu Makronu (11 odsto).

Rusi su najpopularniji među Srbima, a slede Grci, kad su u pitanju narodi. Francuzi polako sa (Emanuelom) Makronom obnavljaju kapital poverenja kod Srba, dodaje.

Istraživanje je sprovedeno između 13. i 22. juna, a u njemu su učestvovala 1.203 građanina.

Kada bi sutra bio održan referendum za ulazak Srbije u Evropsku uniju, 34 odsto građana bi glasalo za, ali samo 17 odsto misli da bi trebalo učiniti određene ustupke zbog napredovanja ka EU, dok je protiv ulaska u EU 51 odsto ispitanika, rečeno je na predstavljanju rezultata istraživanja Demostata.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare