Panić nazvao niške kardiohirurge lažnim herojima, optužio ih za manipulaciju

Vesti 30. apr 202322:38 378 komentara
Nova S

Rade Panić, anesteziolog i doskorašnji predsednik Sindikata lekara, kazao je u Utisku nedelje da su niški kardiohirurzi, koji su eliminisali listu čekanja za operacije na srcu, lažni heroji i da je u pitanju manipulacija brojevima. Direktor niške kardiohirurgije, doktor Dragan Milić negirao je ove optužbe.

Pročitajte još:

Mediji su preneli prvo najavu, a potom i pobedničko saopštenje doktora Milića da su niški kardiohirurzi posle 100 dana neprekidnog rada i 12 uzastopnih radnih vikenda, za koje nisu dobili nadoknadu, eliminisali listu čekanja za operacije na toj klinici.

Lekari su dobili aplauz i pohvale javnosti, koja ih je nazvala herojima. Doktor Panić u Utisku nedelje ističe da se ne radi ni o kakvom herojskom delu, a da sumnja da je nekome u medijima odgovaralo da se od toga napravi herojska priča.

„Dobili smo podatke iz informacionog sidstema, ne radi se o 12 nego o 10 nedelja, dva vikenda su bila sa nula operisanih pacijenata.
Imamo bitnu informaciju, da zbog nekog većeg odmora, po onome što je izjavio v.d. direktora Kliničkog centra, kardiohirurgija u Nišu dva puta godišnje ide na odmore kada se ne radi redovan program“, rekao je Panić.

On je precizirao da na toj klinici od 1. do 22. januara za 13 radnih dana nije urađena nijedna operacija u rednovnom programu. Dodaje da su tokom 10 radnik vikenda rađene dve do tri operacije po vikendu, a jednom je bila samo jedna.

Napominje da je to ozbiljno kršenje Ustava i Zakona o zdravstvenoj zaštiti, jer je zdravstvena zaštita građanima Srbije zagarantovana 24-časovno i neprekidno.

„Direktor ustanove, koji je zadužen isključivo da organizuje posao, da je rasporedio svoje lekare kako treba… Zakon je vrlo jasan, najviše 30 posto osoblja, u ovom slučaju lekara, može u isto vreme otići na odmor. Ako ima šest kardiohirurga u Nišu, a potrebno je da ih ima osam da bi se zvalo klinika, onda najviše dva može u isto vreme otići na odmor. Dakle četiri su dovoljna da bi se radio redovan program. Dakle, manipulacija borjkama, najprostija matematika, operacija sabiranja i prosti brojevi“, rekao je Panić.

On ne negira da je prema dostupnim podacima lista čekanja za operacije izbrisana, ali pita koje napravi tu listu i zbog čega.

„Moramo krenuti od početka, a ne od kraja. Da li neko manipuliše listom čekanja tako što je napravi, pa je reši. To su lažni heroji“, ponovio je Panić u Utisku nedelje.

Doktor Dragan Milić negirao je ove tvrdnje i istakao da je neistina sve što je Panić rekao. Kako kaže, to može da potvrdi i 127 osoba sa kardiohirurške klinike u  Nišu.

Voditeljka Olja Bećković je na kraju emisije istakla kako je za nju ovo bila „jedna od najtežih emisija za ovih 30 godina i zahvalila se gostima što su ostali do kraja“. Poručila im je da lične optužbe reše na sudu.

„Ta lista je, na žalost, stvorena tokom kovida. Pre kovida uradili smo 410 kardiohirurških operacija, i tada je lista čekanja bila kratka, relativno pristojna do šest meseci. Onda je došla korona, svi anesteziolozi su bili u kovid sistemu. Naš Niš je u celoj ovoj stvari žrtva lošeg zdravstvenog sistema“, objašnjava doktor Milić.

Prema njegovim rečima, protiv niških kardiohirurga povela se hajka, a sve u pokušaju „da Niš i dalje ostane u crnoj rupi“.

„Naš grad, naš Klinički centar ne može više da se razvija. Mi smo jedini grad u Srbiji koji nema bolnicu sekundarnog tipa. Koji nema nijejdan jedini institut. Cela priča je da se prebaci da Nišu to ne treba. Ja imam tri specijalizacije, nedostojno je da ja lažem. Ne mogu zbog mojih pacijenata, zbog mojih Nišlija, zbog mojih studenata“, istakao je doktor Milić.