Radić: Veštačka kriza na Kosovu, političko-propagandni šou biće tiho ugašen

Vesti 28. sep 202113:46 > 15:15 16 komentara

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže za N1 da će do kraja veštački izazvane krize na Kosovu doći vrlo brzo, u narednim satima ili danima. "Doći će brzo do deeskalacija krize jer drugačije ne može. Ni jednoj ni drugoj strani nije potrebno ništa više osim snažne medijske propagande i predstave za tabloide. Ljudi koji konzumiraju te informacije su navikli na stvaranje veštačke krize šesti-sedmi put, 'samo što nije došlo do rata', prikazi vozila, helikoptera, deo su naše permanentne izborne kampanje", kaže on.

Kaže da smo 1999. godine prihvatili da naše snage bezbednosti odu sa Kosova i da je to činjenica.

„Pozivanje na Rezoluciju 1244 je postalo matrica – mi smo to prihvatili, KFOR je realnost. Ne postoji rizik od radikalnog razvoja situacije, KFOR je suzdržan, to je jasna poruka. Posle incidenata 2011. godine, KFOR je postao statičan, to nije impresivna sila i ne može da se poredi sa vremenom posle 1999. samo pristustvo KFOR-a je poruka da ne može nijedna strana da uradi bilo šta što izlazi iz okvira tolerantnog“, rekao je Radić.

Povezane vesti:

Dodaje da je ovo scenario koji smo videli.

„Tenzija je u medijima, problem sa tablicama može da se reši administrativno, Priština je želela da zastraši, mi smo odgovorili. Viđena su neka oklopna vozila, političko-propagandni šou, završiće tako što će kriza tiho da se ugasi, u narednih par dana“, kazao je Radić.

Gost N1 kaže da treba gledati širi kontekst regiona, jer je, kako kaže, postao vrlo neurotičan.

„U Crnoj Gori jedina matrica je mržnja prema Srbima, Dodik je pozvao na obnovu Vojske Republike Srpske, ta poruka je važna za čitav region, ipak su ovo složena vremena. Emocije su mnogo snažnije, slika koju vidimo od Cetinja do Bosne i Hercegovine i Hrvatske, velike sile šalju jasne poruke da se ne izgubi kontrola nad situacijom na terenu. Mnogo je nespremnosti da se priča o situaciji na terenu, nije loše da država pokaže da ima zube“, rekao je.

Kaže da je izjava ministra odbrane Nebojša Stefanović, koji je rekao da je vojska po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića podigla stepen borbene gotovosti u celoj kopnenoj zoni bezbednosti duž administrativne linije sa Kosovom, bila potrebna kao spoljnopolitička i propagandna poruka.

„Treba pokazati da Srbija ima resurse, kritički možemo da gledamo na propagandu, a svetski mediji to prenose. Sa strane naše vlasti se stvara distanca prema zemljama koje bi trebalo da budu partnerske. U oktobru će biti vežbe sa ruskom vojskom i sve to nas dovodi u ozbiljan kontekst gde se Srbija nalazi, da li naša neutralnost zahtava toliko prikaza sile, gde je tu mera. Očigledno da Zapad ne smatra demonstraciju sile kao izvor potencijalnog narušavanja bezbednosti i to je pokazano tolerancijom. To su neki momenti gde se Srbija doživljava agresivno“, smatra Radić.

Kaže da je jedinstvena situacija zajednička poseta Raški ministra odbrane Srbije i ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandra Bocan Harčenka.

„Došli su na naš poziv, ne može niko to da odluči, a da nije pozvan. To je odluka naše vlasti, da se uputi poruka da je Rusija uz nas – da li je to poruka za spoljnu politiku ili za glasače SNS, bilo je potrebno da se pokaže snaga i autoritet vlasti pred glasačima, dan kasnije su se pojavili američki i kanadski ataše, ali to nema tu težinu jer nisu došli u pratnji Stefanovića“, zaključio je Aleksandar Radić.

Snimak emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare