Radivojević: Koja su vaša prava ako vas legitimiše ili privede policija

Vesti 17. sep 202211:57 10 komentara

Beogradski centar za ljudska prava objavio je smernice o tome kako da se građani ponašaju ako ih policija legitimiše ili privede na nekom od skupova. Sanja Radivojević iz tog centra za N1 kaže da je legitimisanje moguće ako ste učesnik i da je, ako vam priđe lice u civilu, ono dužno da se predstavi i pokaže službenu legitimaciju, kao i da mora da vam se stavi na znanje razlog zbog kog vas legitimišu.

A ako ste privedeni – imate pravo da kontaktirate advokata, ali i treću osobu po vašem izboru (partnera, člana porodice…). Imate pravo i da ne dajete izjavu dok advokat ne dođe, kao i da zajedno sa advokatom dajete primedbe na zapisnik i da ga tek onda potpišete. Možete i da tražite više lekarskih pregleda, ali imate i pravo da u policiju dođe vaš lekar, pa je savet da svako ko ima, sačuva kontakt svog lekara, objašnjava Radivojević.

Povezane vesti

Ako ste pretrpeli povrede koje su vam naneli policijski službenici, objašnjava dalje Radivojević, inistirajte da lekar unese navode o načinu nastanka povreda, tražite i da se fotografišu povrede, a policijski službenik može smao izuzetno da prisustvuje pregledu – ako se lekar izjasni da se oseća ugroženo. I u tom slučaju, tu moraju da budu isključivo policijski službenici koji nad vama nisu primenjivali ovlašćenja.

Imate pravo i da uneste primedbe na policijski izveštaj, istakla je Radivojević za N1.

Na pitanje da li građani mogu krivično ili prekršajno da budu gonjeni, budući da je MUP zabranio oba skupa najavljena za popodne, ona kaže da svakako postoji mogućnost za to, ali da dosta zavisi od ponašanja i okolnosti u konkretnom slučaju. Ipak, dodaje da postoji mogućnost da se procesiuraju krivično i prekršajno. Podsetila je da su Građanske inicijative prozvale sve građane da se jave da bi im pružili pravnu pomoć, a Beogradski centar je tu za sve koji pretrpe policijsko zlostavlanje.

Važno je da ne bude dileme, naglasila je Radivojević, da svi koji budu primetili nezaknito postupanje službenih lica, imaju pravo po zakonu o javnom informisanju da dokumentuju video zapisom takvo ponašanje, čak i u slučaju da smo svedoče primenu nasilja nad drugim licima, a te snimke mogu da dostave sektoru unutrašnje kontole, nadležnom tužilaštvu i zaštitniku građana.

Ona je istakla i da je za nju iznenađujuća odluka Upravnog suda kojom je odbijena tužba organizatora prajda zbog zabrane šetnje, s obzirom na ranije odluke Ustavnog suda, ali i međunarodne standarde koje postavlja Evropski sud za ljudska prava.

Pogotovo što, kako dodaje, MUP nije bio precizan u obrazloženju na koji način ne raspolaže resursima da obezedi mirno okupljanje obe grupe. Ali ni Upravni sud se nije jasno opredlio i izneo argumente koji opravdavaju stav MUP-a, tako da ova odluka nije dovoljno dobra ni upodobljena sa međunarodnim standardima, te organizatori mogu da pokrenu žalbu protiv odluke, kaže.

I pored zabrane oba skupa, MUP prema njenim rečima, ima obavezu da isprati oba okupljanja uprkos zabrani. „Sigurna sam da će MUP da obezbedi dovoljan broj policijskih službenika koji imaju obavezu da obezbede javni mir za sve građane, ne samo za učesnike oba okupljanja“, naglasila je.

Sve o događajima vezanim za Evroprajd i najavljene šetnje čitajte u našem BLOGU UŽIVO.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare